Porast broja prijava nezgoda u HAC-u događa se nakon što smo dvije godine zaredom u suradnji s Odjelom za sigurnost na radu HAC-a održali osposobljavanja povjerenika radnika za zaštitu na radu na kojima je jedna od tema bio i program prevencije nesreća (near miss program), a sve raširenije prihvaćanje programa prevencije nesreća među radnicima rezultat je i kontinuiranog zalaganja Odjela za sigurnost na radu koji je u zadnjih godinu dana programu počeo posvećivati više pozornosti na sastancima Odbora za zaštitu na radu.

Program prevencije nesreća važan je aspekt sigurnosti na radu u poduzećima u sektoru cestovnog prometa. Naime, istraživanja velikih industrijskih nesreća pokazala su da je svakoj takvoj nesreći prethodilo nekoliko manjih nesreća ili nezgoda s malom ili nevažnom štetom. Na temelju toga je prepoznato da se fokusiranjem na male nesreće i nezgode, njihovim evidentiranjem i, što je najvažnije, analizom svakog pojedinog slučaja u kontekstu funkcioniranja određenog radnog sustava može smanjiti vjerojatnost događanja velikih nesreća. 

Nezgodu/near miss događaj treba tretirati kao priliku za poboljšanje stanja sigurnosti i zdravlja i koristiti ga za stalno učenje iz situacija gdje se ozljeda skoro dogodila da bi se stvarne ozljede mogle prevenirati. Obaveza prijava nezgoda/near miss događaja propisana je člankom 21. stavkom 5. Zakona o zaštiti na radu.