Vijesti

Hrvatske autoceste

Hrvatske autoceste

20.2.2020.

Main sindikalne vijesti foto

Potpisan sporazum s poslodavcem o kompenzaciji izmakle koristi za radna mjesta vozač strojar I i domar

Dana 19. veljače 2020. potpisan je sporazum s Upravom Hrvatskih autocesta kojim se radnicima koji su u skladu s odredbama II. dodatka KU očekivali povećanje koeficijenta složenosti od 1. studenog 2019., a nisu imali ograničenja u obavljanju poslova radnog mjesta vozač strojar I i rukovatelj centralnog grijanja domar, odobrava isplata jednokratnog iznosa od 800,00 kn kao kompenzacija izmakle koristi od povećanja koeficijenta složenosti. Sporazum u prilogu.

NCS

17.2.2020.

Main near miss

Porastao broj prijava nezgoda u Hrvatskim autocestama

Odjel za sigurnost na radu Hrvatskih autocesta u 2019. godini zabilježio je 10 prijava povjerenika radnika za zaštitu na radu o događajima na radu ili u vezi s radom koji nisu uzrokovali ozljeđivanje radnika, ali bi ga pri minimalno izmijenjenim okolnostima u ponovljenom slučaju mogli uzrokovati. Radi se o značajnom povećanju broja prijava nezgoda s obzirom na 2018. godinu u kojoj nije prijavljena nijedna nezgoda, a zabilježeno je čak 55 ozljeda na radu, što svjedoči o tome da se u posljednjih godinu dana počela mijenjati percepcija povjerenika radnika za zaštitu na radu, kao i samih radnika, o važnosti prijave nezgoda za poboljšanje sigurnosti na radu u poduzeću.

Hrvatske autoceste

20.1.2020.

Main sindikalne vijesti foto

Potpisivanje novih ugovora o radu vozača

Prema posljednjim informacijama, tijekom ovog tjedna svi bi vozači trebali dobiti na potpis nove ugovore o radu. Što se tiče isplate razlike plaće od 1. studenog 2019. (otkad je počeo važiti II. dodatak KU) do trenutka potpisa novog ugovora o radu za radna mjesta “vozač I” i “rukovatelj centralnog grijanja – domar”, Sindikat je kontaktirao s odvjetničkim društvom o pripremi tužbi kojima bi se navedena razlika naplatila od poslodavca.

Hrvatske autoceste

19.12.2019.

Main sindikalne vijesti foto

Rješavanje statusa vozača

Krajem prosinca i tijekom siječnja svi bi vozači na potpis trebali dobiti nove ugovore o radu, no oni radnici koji imaju smanjenu radnu sposobnost prije potpisa ugovora koji će odgovarati njihovoj zdravstvenoj sposobnosti moraju ponovno proći liječnički pregled. Sindikat će nastojati da se radnicima s ugovorom “vozač I” i “rukovatelj centralnog grijanja - domar” isplati razlika plaće od trenutka sklapanja II. dodatka Kolektivnog ugovora do trenutka potpisa novog ugovora o radu.