U Projektu je, kao predstavnik Nezavisnih hrvatskih sindikata, aktivno sudjelovao Igor Samardžija iz Sindikata bankarskih i financijskih djelatnika Hrvatske (Sindikalna podružnica Zagrebačka banka) koji je ujedno i član Europskog radničkog vijeća UniCredit-a.
 
U sklopu projekta predstavnici svake zemlje sudionice projekta (Hrvatska, Poljska, Italija, Rumunjska, i Velika Britanija) izradili su izvještaje (analize) transnacionalnih kolektivnih ugovora ili ugovora/sporazuma sklopljenih između uprave multinacionalne kompanije i radnika/europskog radničkog vijeća (13 izvještaja iz 5 država).
 
Analizirani su ugovoru sklopljeni u sljedećim multinacionalnim kompanijama:
 
-          UniCredit (Hrvatska, Rumunjska);
-          Wirlpool, Ferrero i Inditex (Italija);
-          Alstom, Pernod Ricard i Suez Environment (Poljska);
-          ArcelorMittal i Carrefour (Rumunjska) te
-          EDF, Sodexo i Unilever (Velika Britanija).
 
Kao primjer takvog ugovora iz Hrvatske predstavljene su Zajedničke izjave sklopljene između Uprave UniCredit (čija je članica Zagrebačka banka d.d.) i Europskog radničkog vijeća UniCredit-a s posebnim osvrtom na posljednju Zajedničku izjavu o odgovornoj prodaji. Zajednička Izjava o odgovornoj prodaji na razini UniCredit-a potpisana je 27. svibnja 2015. godine, a na temelju koje su dana 22. travnja 2016. godine članovi Uprave Zagrebačke banke d.d. (ZABA) i Glavni sindikalni povjerenik, koji je preuzeo ulogu radničkog vijeća, potpisali Zajedničku izjava o odgovornoj prodaji za ZABU.

Analiza iz Hrvatske ocijenjena je najsveobuhvatnijim.

Na završnoj su konferenciji predstavljeni rezultati Projekta, a uskoro se očekuje i javna objava rezultata i provedene analize.

Na konferenciji je navedeno da je potrebno unaprijediti proces informiranja i primjene multinacionalnih kolektivnih ugovora unutar kompanija, kao i proces međusobne komunikacije i razmjene iskustva između članova europskih radničkih vijeća na razini pojedine grane djelatnosti /države.

Način primjene multinacionalnih kolektivnih ugovore nije moguće detaljno zakonski propisati budući da je sklapanje ugovora dobrovoljno (između Uprava kompanija, sindikata, međunarodnih sindikalnih federacija i/ili europskih radničkih vijeća) i odnosi se na kompanije (radnike) iz više država koje nisu samo članice Europske unije. Prema tome, nadzor nad primjenom sklopljenih ugovora isključivo je na ugovornim stranama. IS
 
 
Preuzeto s: nhs.hr