USKOK je protiv Livakovića podigao optužnicu još krajem 2013. godine, a istraga je potom, u studenom 2014. godine proširena i na Kalmetu koji je u iskazu USKOK-u odbacio sve optužbe, dok je Livakovića u svom iskazu pred uskočkim istražiteljima teretio Josip Sapunar, jedan od šefova HAC-a.

Istražujući ovaj slučaj DORH i policija su u drugoj polovici 2013. otkrili kako su se preko tvrtke Remorker u vlasništvuIgora Premilovcaiz Zagreba izdavane finktivne fakture te tako izvlačeni deseci milijuna kuna iz raznih hrvatskih marketinških i PR agencija, a najveći slučajevi u kojima su otvorene istrage su izvlačenje sredstava iz HGK, kojom je obuhvaćeni Nadan Vidošević te slučaj HAC-a gdje su istragom obuhvaćeni bivši Kalmetin državni tajnik Zdravko Livaković, prijašnji šefovi HAC-a i niz direktora poznatih građevinskih tvrtki kao što je Viadukt.

Kalmeta je osumnjičen da je kao resorni ministar "u namjeri stjecanja znatne nepripadne imovinske koristi za sebe i druge okrivljenike" od 2005. do 2010. godine povezao u zajedničko djelovanje Livakovića te tadašnje šefove HAC-a i Hrvatskih cesta - Josipa Sapunara, Milivoja Mikulića i Stjepana Bobana, koji su potom, sukladno dogovoru s Kalmetom, organizirali izvlačenje novca iz HAC-a i HC-a preko Viadukta, Zagorje-Tehnobetona, Strabaga, Granita iz Skoplja i Osijek Koteksa.

Kako bi uopće dobivale poslove, te su tvrtke, sumnjaju istražitelji, bile primorane na takav vid suradnje. Tako su sudjelovale u izvlačenju novca ali i pristajale na zahtjeve investitora da se povuku s natječaja da bi posao dobila tvrtka prema želji šefova HAC-a, odnosno moćnika u Ministarstvu.

Preko Remorkera je, smatraju u USKOK-u samo na gradnji tzv. Kalmetine, brze ceste koja povezuju izlaz s autoceste Zadar 2 s Lukom Gaženica, iz HAC-a izvučeno najmanje 30 milijuna kuna od kojih je Premilovac zadržao 5,5 milijuna kuna dok su Kalmeta, Livaković i suokrivljeni šefovi HAC-a podijelili 24,5 milijuna kuna.
 
 
Izvor: Zadarski list
Piše: Hina (H)
Foto: Zvonko KUCELIN
Objavljeno: 11. 5. 2015.