Dolaskom tmurnih i hladnih jesenskih dana, tužna jesen i duge zimske noći stigle su i na autocestu A1 Zagreb-Split-Dubrovnik, na kojoj je približavanjem kraja godine svakim danom sve manje prometa, naročito nakon Svih svetih. Svim vozačima koji češće koriste autocestu. popularnu Dalmatinu, zasigurno je upalo u oči kako su pojedina odmorišta na toj dionici početkom studenog ponovno zatvorena za korištenje, ne samo u Lici nego i u Dalmaciji. Postavljeni su znakovi zabrane prometovanja i fizičke prepreke u vidu crveno-bijelih „jersija“ koje ne dopuštaju ulazak na odmorište. Najuprije je uslijedilo zatvaranje gotovo svih odmorišta u Lici (iznimka je odmorište Modruš s desne strane autoceste, te Jezerane s lijeve strane), a u samo nekoliko dana isto se dogodilo i na dijelu Dalmatine koja se proteže ispod Svetog Roka sve do Splita. te dalje do Vrgorca i Ploča.

Na zatvaranje dijela odmorišta u Lici i Dalmaciji u HAC-u su se odlučili zbog mjera štednje i smanjenja troškova održavanja. Naime, istu stvar HAC-ovci su napravili lanjske godine u studenom kada su gotovo sva odmorišta na Dalmatini bila zatvorena do 30. travnja i početka turističke sezone. Prema saznanjima od prošle godine ovakvom regulacijom prometa, odnosno zatvaranjem dijela odmorišta na Dalmatini u razdoblju od 1. studenog 2014. pa do 30. trav­nja 2015. godine, HAC će ušte- tjjeti oko 700.000 kuna.

Smanjenje troškova

Odluka o „isključivanju“ iz prometa odmorišta niže razine uslužnosti (tip D i D+) na autocesti A1 (Zagreb-Split- Dubrovnik) donesena je u cilju optimalizacije i smanjenja troškova njihova održavanja u razdoblju od 1. studenog do 30. travnja (izvan turističke sezone), i to zbog bitno smanjenog prometa u odnosu na ljetni period, uz napomenu da mreža pratećih uslužnih objekata više razine uslužnosti na navedenim cestama u potpunosti zadovoljava potrebe korisnika autoceste u tom razdoblju.

Iz prometa su privremeno isključena sljedeća odmorišta na Dalmatini: Modruš-lijevo, Jezerane - desno, Brloška Dubrava - lijevo i desno, Ličko Lešće - lijevo i desno, Lički Osik - lijevo i desno, Jadova - lijevo i desno, Pristeg - lijevo i desno, Sitno - lijevo i desno, te Radošić - lijevo i desno. Treba napomenuti da je riječ o odmorištima na kojima nisu izgrađene benzinske crpke i ostali sadržaji za odmor i relaksaciju, tako da u zimskim mjesecima, barem u Lici, kada zapadne snijeg i stisne hladnoća, zaista nema potrebe da budu otvorena za promet.
 
 
Izvor: Slobodna Dalmacija, tiskano izdanje od 25. 11. 2014.
PIŠE I SNIMIO: ZDRAVKO JURIČKO