Tema sastanka bile su tzv. COVID potvrde (potvrde o cijepljenju), a posebno se razgovaralo o najavi uvođenja obaveze da svi zaposlenici državnih i javnih službi kao i trgovačkih društava i ustanova u vlasništvu RH od datuma 15. studenog moraju imati ili COVID potvrdu ili negativni test na COVID kako bi mogli doći na svoje radno mjesto.

Nakon rasprave u kojoj su sudjelovali predstavnici sindikata, oblikovani su sljedeći zajednički zahtjevi koji su poslani Vladi RH:

  1. Na prijedlog NCS-a, sindikati udruženi u NHS zatražili su od Vlade da se odgodi rok 15.11. koji je trenutno najavljen za početak obavezne upotrebe COVID potvrda i COVID testova kao uvjeta za pristup radnom mjestu. Sindikati su također zatražili da Vlada odredi neku vrstu prijelaznog roka do početka obavezne primjene COVID potvrda s obzirom na pritisak koji bi se mogao stvoriti na sustav cijepljenja i testiranja. 
  2. Ako se obavezna upotreba COVID potvrda ipak uvede od 15.11., sindikati smatraju da radnici u javnim i državnim službama te trgovačkim društvima u vlasništvu države ne smiju snositi nikakvu odgovornost i posljedice zbog nedovoljne pripremljenosti ili zagušenosti sustava za testiranje i cijepljenje, ili zbog problema u organizaciji radnih procesa do kojih bi moglo doći zbog nagle primjene ove odluke.

Sindikati su se složili da će zastupati i pružati svu pravnu pomoć svim svojim članovima, neovisno o njihovim stavovima i opredjeljenjima oko cijepljenja i testiranja budući da se ovdje radi i o pravu na rad.

Ako se do ponedjeljka 15.11. ne donese drukčija odluka, ostaje vrijediti odredba da poslodavac plaća radniku obavezno testiranje na COVID. 

Ako u međuvremenu dođe do novih informacija, pravovremeno ćemo vas obavijestiti.