Presuda koja je nedavno donesena na Općinskom sudu u Zadru otkrila je kako se za zapošljavanje u Hrvatskih autocestama (HAC-u) nisu kupovale samo lažne fakultetske diplome nego čak i krivotvorene svjedožbe o završenoj osnovnoj školi!

Samo u ovom slučaju pred zadarskih sudom, gdje su Darko Kljajić iz Zagreba i Robert Jukić iz Zadra dobili uvjetne zatvorske kazne zato što su nabavljali krivotvorene diplome i svjedožbe, vidi se kako su tri radnika HAC-a svoj posao dobili zahvaljujući lažnim papirima o školovanju koje su dvojici osuđenih platili između tisuću i dvije tisuće eura.

Prvi je M. Miočić koji je kupio lažnu svjedodžbu o završenoj osnovnoj školi Osnovna škola Braće Radić u Koprivnici, drugi M. Baričević koji je dvije tisuće eura platio neistinitu diplomu o stečenoj stručnoj spremi VII stupnja i zvanje diplomirani inženjer prometa na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu, a treći A. Bucić koji je za tisuću eura dobio krivotvorenu svjedodžbu o završenom ispitu za zanimanje tehničar cestovnog prometa Škole za cestovni promet Zagreb, ali svjedodžbu o završenom ispitu za zanimanje vozač motornog vozila iste škole.

Nabavljanje lažnih diploma za HAC-ovce bio je dobro organiziran posao jer su im "novostečana zvanja" ovjeravana i upisivana u radne knjižnice, a u presudi Općinskog suda u Zadru opisan je i model po kojemu je sve funkcioniralo.

Drugookrivljeni Robert Jukić pronalazio je "klijente", uglavnom radnike HAC-a, koji su tražile lažne svjedodžbe o završenoj osnovnoj školi ili diplome i od njih uzimao radne knjižice u koje se kasnije upisivala lažna stručna sprema.

Te podate dostavljao je prvookrivljenom Kljajiću koji im je im zapravo nabavljao lažne dokumente, a potom ih vraćao Jukiću koji je HAC-ovcima to prodavao za iznose od tisuću do dvije eura, ovisno o tome je li riječ bila o školi ili fakultetu.

Jukić je za sebe uzimao 150 eura posredničke naknade dok bi ostatak novca predavao Kljajiću. Obojica su dobila uvjetne zatvorske kazne od godinu dana, s rokom kušnje od tri godine i morali su vratiti novce koje su dobili prodajući trojici radnika lažne papire.

Ovo trgovanje lažnim diplomama u HAC-u događalo se od 2005. do 2009. godine, kada je Državno odvjetništvo u Zadru pokrenulo istragu o ovom slučaju, a potom i podignulo optužnice za krivotvorenje službenih isprava.

Nakon što je otkriveno da su im diplome lažne, ni Baričević ni Bucić više nisu zaposlenici HAC-a dok je Miočić ostao u radnom odnosu u tom državnom poduzeću jer za posao koji obavlja nije bila potrebna svjedožba koju je kupio, odnosno, svoju "lažnu diplomu nije konzumirao".


Nitko ne zna broj lažnih diploma

Koliko je točno lažnih "diplomaca" u HAC-u, nije poznato jer za sada nije provođena nikakva službena revizija, no poznato je kako su u zadnjih deset godina u tom državnom poduzeću otkrili dvije krivotvorene diplome i četiri lažne svjedodžbe.

Riječ je provjerama pojedinačnih slučajeva koji su se radili na zahtjev policije onda kada je postojala opravdana sumnja. Kolektivne revizije poput one u zagrebačkom Holdingu, gdje je otkriveno 306 krivotvorenih diploma i svjedodžbi, do sada nije bilo.
 
 
Izvor: Slobodna Dalmacija
Piše A. V. Š. / Zadarski.hr
Foto Arhiv EPH
Objavljeno: 6. 4. 2016.
Poveznica na izvor