Naime, prema novom zakonskom prijedlogu Vlade prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma ograničilo bi se samo na urede državne uprave, odnosno na mjesta predviđena odlukom predstavničkog tijela jedinice lokalne samouprave. To bi osujetilo sve građanske inicijative u pokušaju skupljanja potpisa i time zakinulo građane za pravo da referendumom sudjeluju u demokratskom procesu češće, a ne samo izlaskom na izbore.

Prema prijedlogu inicijative Za referendum želi se omogućiti prikupljanje potpisa na svakom prikladnom mjestu na kojem je moguće održati javno okupljanje.

Podržavamo i zahtjev Inicijative za ustavnom promjenom kojom bi se broj potrebnih potpisa za raspisivanje referenduma sa sadašnjih 10% od ukupnog broja registriranih birača smanjio i fiksirao na 200 tisuća. Kako smo mogli svjedočiti, postojeća odredba podložna je različitim interpretacijama i opterećuje demokratski proces nerealno visokim zahtjevima.

Mogućnost raspisivanja referenduma o važnim pitanima prisiljava svaku vladu na kvalitetno provođenje javnih rasprava, jasnu komunikaciju s građanima i donošenje odluka u smjeru dobrog upravljanja. Građani moraju imati mehanizam kojim će moći vršiti pritisak na vlast i za vrijeme trajanja mandata, a ne samo glasovanjem na izborima.

Sve dodatne informacije potražite na linkovima: 1. referendumsko pitanje i 2 referendumsko pitanje.
 
 
Izvor: Za-grad.com
Autor: Za-grad
Foto: Za-grad
Objavljeno: 3. 6. 2015.