Iz Hrvatskih autocesta od 2012. godine kroz program zbrinjavanja viška radnika dosad je otišlo oko 250 radnika, dok je nekoliko desetaka radnika napustilo tvrtku zbog poslovno ili osobno uvjetovanih otkaza. No neke od tih otkaza sudovi su proglasili nezakonitima pa je dosad na posao u HAC vraćeno devetero radnika. U HAC-u navode da je u tijeku još 20 radnih sporova.

Prema podacima HAC-a, od devetero radnika koji su vraćeni na posao, njih šest dobilo je otkaz zbog neprofesionalnog postupanja prema radnicima, stvaranja neprijateljskog okruženja, nemarnog i neprofesionalnog izvršavanja obveza te zbog povreda etičkog kodeksa. Jedan je radnik dobio otkaz zbog nesavjesnog ponašanja prema imovini tvrtke, a dvoje radnika koji su proglašeni viškom također je sudskim putem vraćeno na posao. Oni su dobili otpremnine, svaki po 100-tinjak tisuća kuna, koje će sad morati vratiti.

Za sve radnike vraćene na posao sud je utvrdio da razlozi za otkaz nisu bili utvrđeni ili nisu bili opravdani. HAC im mora isplatiti plaće za razdoblje u kojem nisu radili. Ukupno će taj trošak – bruto plaća i kamata – za devetero radnika biti oko 2,4 milijuna kuna.

>> Smijenjeni jer su poštovali sve propise, ali se nisu javili šefu!?

>> Obrana tvrdi da su dokazi u aferi bojanja tunela prikupljeni nezakonito
 
 
 
Izvor: Večernji
Autor: Josip Bohutinski
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Objavljeno: 18. 10. 2016.
Poveznica na izvor