Premijer Zoran Milanović je ustvrdio kako nije riječ o besplatnoj donaciji, nego da će Hrvatska zauzvrat dobiti nekretninu u vlasništvu Nadbiskupije, anavodno jeriječ o vrijednoj nekretnini u Dubrovniku.

Kredit je ugovoren kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak 5. listopada 2007. godine, u svrhu izgradnje svečenićkog doma u Sarajevu. Pomoć Vlade odnosi se na ratu kredita s dospijećem 30. rujna 2014. godine, koju Vrhbosanska nadbiskupija nije u mogućnosti podmiriti, kako se navodi, “ne samo zbog sveopće ekonomske krize, nego ponajprije iz razloga nužne prenamjene dotada raspoloživih sredstava uslijed poplava koje su zadesile područje, a u kojima je intenzivno stradalo 20 župa Vrhbosanske nadbiskupije”.

U Vladi kažu kako je povezivanje s Hrvatima u BiH, potpora njihovu povratku i ostanku, te očuvanje njihove pune jednakopravnosti u strateškom interesu Republike Hrvatske.
“Jedan od načina ostvarenja tog cilja je i financiranje obrazovnih, kulturnih, znanstvenih i zdravstvenih programa i projekata koji su od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, pa se tako projektno pomaže i financiranju obnove ili restauriranja nekih sakralnih objekata velike važnosti”, rekao je Nikola Jelić, glasnogovornik Vlade.

Prisjetimo se svi kako je nedavno Vladaodbila amandman prema kojem se tražilo 1,5 milijuna kuna za subvencioniranje prehrane siromašne školske djece u sljedećoj godini.

Rekli su da nemaju novac!
 
 
Izvor: Objektivno.hr
Autor/izvor: portaloko.hr/Objektiv
Foto: FAH
Objavljeno: 12. 12. 2014.