"Hoće li to biti 30 ili 60 dana od neisplate plaća, nemogućnost naplate... Dakle, bit će posebni kriteriji koji će onda dovoditi do toga da tvrtka odlazi u blokadu, a onda i stečaj", poručio je Mrsić.

U prijedlogu novog stečajnog zakona, koji bi trebao biti dovršen za mjesec dana, stajat će tako da firme koje kasne s isplatom plaća najprije idu u blokadu, a zatim i u stečaj u kojem će svoja potraživanja najprije naplaćivati radnici. Prema podacima Porezne uprave, u Hrvatskoj postoji 9328 poslodavaca koji za ukupno 40.000 radnika nisu isplatili plaće 3 mjeseca uzastopno.

Hrvatska udruga poslodavaca ovim najavama je očekivano nezadovoljna. Žale se da kao socijalni partneri još nisu dobili prijedlog zakona i traže blaže kriterije.

"Ako neka tvrtka nije isplatila plaću 30 ili 60 dana, da to bude upozorenje državi odnosno poreznoj upravi da se tada treba sjesti sa vlasnicima, menadžmentom i da se onda na osnovu toga odlučuje o daljnjem postupku", kazao je Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca.
 
 
Izvor: Index.hr
Piše: J.C.
Foto: FAH
Objavljeno: 14. 2. 2015.