Počelo je prikupljanje potpisa za takozvani “referendum o referendumu”, po mnogima najvažniji referendum u povijesti hrvatske demokracije. Ovo prikupljanje potpisa u režiji Inicijative “Nećete bez naroda” (sastavljene od šest udruga i 15 sindikata), za mnoge je zadnji pokušaj građana da održe svoje pravo da odlučuju o svojoj sudbini i sudbini države.

Žele zaustaviti manipulaciju!

Kako tvrde pripadnici inicijative, Vladin prijedlog zakona da se potpisi za referendum skupljaju isključivo u prostorima državne uprave je za njih direktan napad na demokraciju kojim se želi građanima otežati raspisivanje referenduma. Zbog toga žele da je prva točka referenduma, ako do njega dođe, bude da se prikupljanje potpisa održava na svim javnim površinama. Drugi dio referendumskog pitanja je da se raspisivanje referenduma omogući nakon što se prikupi 200 tisuća potpisa. Podsjećamo, ministar pravosuđa Orsat Miljenić bio je sklon tumačenju zakonskih propisa o referendumu koji govori da se za raspisivanje referenduma mora izjasniti 10 % stanovništva kako ga je volja. Tako je ministar na počeku tvrdio da je za referendum potrebno prikupiti 420 tisuća potpisa, da bi se ta brojka u njegovim kasnijim javnim nastupima gotovo magično pustila za oko 50 tisuća ljudi.

Zbog potencijalne manipulacije državnih organa, prijedlog inicijative trebao bi jednom za sva vremena riješiti pitanje broja potpisa, ali i olakšati građanima da iskažu svoju volju bez uplitanja Vlade i drugih državnih organa. Prikupljanje potpisa trajat će od 30. svibnja do 13. lipnja i u svih 127 gradova u Hrvatskoj. Kako se inicijativa mjesecima ranije počela pripremati, organizatori su optimistični te smatraju da će ovaj put prikupiti milijun potpisa građana. Svoj optimizam izrazio je i predsjednikNezavisnog cestarskog sindikata i jedan od sukreatora Inicijative, Mijat Stanić. “Jako smo zadovoljni. Samo u Zagrebu imamo 54 štanda, nikad nismo bili spremniji. Građani uopće ne pitaju o čemu je riječ, već samo dolaze potpisati. Očito da smo dobro iskomunicirali poruku. U svoje ime i ime svojih kolega u HAC-u mogu reći da je ova akcija i svojevrsno vraćanje duga narodu bez kojega nikad ne bi bilo moguće da spasimo 27 000 radnih mjesta u javnom sektoru”, rekao je Stanić.

“Vladin prijedlog zakona je zadnji čavao u lijesu demokracije u Hrvatskoj”

Kako tvrde čelni ljudi inicijative, ovo je pokušaj da se institucija referenduma očuva i za buduće generacije. “Moramo sačuvati institut referenduma, jer ako ne uspijemo, kako će netko spriječiti ovu ili sljedeću vlast da danas, sutra radi što hoće”, rekao je u kratkoj izjavi koordinator inicijative, Željko Stipić. Potporu inicijativi dala je i Udruga “U ime obitelji” koja je u više navrata kritizirala Vladin prijedlog zakona.

“Vladajuća Kukuriku koalicija je na putu da promjenom Zakona o referendumu “zabije zadnji čavao u lijes neposredne demokracije u Hrvatskoj. Izmjene koje Kukuriku koalicija predlaže, a koje će lako provesti jer posjeduju potrebnu saborsku većinu, drastično će otežati ili čak onemogućiti postupak prikupljanja potpisa za referendumsko izjašnjavanje”, stoji u javnom priopćenju udruge. Ni jedna referendumska inicijativa, izuzev one o proglašenju hrvatske nezavisnosti, nije imala ovakvu potporu cjelokupne javnosti. Možda je to baš zato jer građani vide referendum kao zadnju crtu obrane protiv prividne demokracije i prevelike moći koju ima Vlada.
 
 
Izvor: Dnevno.hr
Autor: Leo Buljan
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Objavljeno: 30. 5. 2015.