U srijedu 4. srpnja 2018. godine u PZC Varaždinu održani su izbori za radničko vijeće i izbori povjerenika radnika za zaštitu na radu.

Veseli nas činjenica što se unatoč sezoni godišnjih odmora našem pozivu za izlazak na izbore odazvalo čak 80 posto zaposlenih u PZC Varaždinu, što – uz same rezultate glasanja – dovoljno govori o želji radnika za promjenama i sudjelovanjem u odlučivanju o svojim radnim mjestima.

Nezavisni cestarski sindikat i Sindikat prometa i veza Hrvatske na izbore su izašli u koaliciji i ostvarili odličan rezultat: obje liste koje smo kandidirali ostvarile su potpuni uspjeh, osvojivši sva tri člana i u radničkom vijeću i povjereništvu radnika za zaštitu na radu. Primjerice, zajednička lista za radničko vijeće, predvođena NCS-ovim predsjednikom Podružnice PZC Varaždin Damirom Vrbančićem, osvojila je 157 od 188 glasova svih radnika izašlih na izbore, što potvrđuje da radnici cijene prisustvo na terenu i prepoznaju težinu svakog pomaka koji je NCS izborio u posljednjih godinu i pol dana prisustva u PZC-u.

U kampanji prije izbora isticali smo da želimo učiniti PZC boljim mjestom rada za sve i da je svaki napredak u tom smjeru plod borbe koji se ne može postići preko noći nego ovisi o dugoročnoj podršci i angažmanu članova. Osvajanjem svih mjesta u radničkom vijeću i povjereništvu radnika za zaštitu na radu povećali smo broj zaštićenih radničkih predstavnika u firmi kojima će poslodavac morati ustupiti i određen broj sati za bavljenje radom u tim tijelima te smo kao sindikat dobili priliku za širenjem baze naših najaktivnijih članova koji se bave sindikalnim organiziranjem.

Za Nezavisni cestarski sindikat ova pobjeda zato predstavlja snažan vjetar u leđa uoči početka kolektivnih pregovora na proljeće iduće godine, a u međuvremenu se nastavljamo organizirati, sindikalno obrazovati i strpljivo raditi na podizanju radničkih prava u PZC-u.