A to znači i da će, ako referendumi u konačnici budu održani, biti potrošeno 30 ili 60 milijuna kuna više novca iz državnog proračuna jer je, podsjetimo, referendum o braku koštao 30 milijuna kuna. Prvi krug izbora za šefa države održat će se 28. prosinca, a drugi 11. siječnja iduće godine, a Sabor će, kako nam je potvrdio šef saborskog Odbora za Ustav, tek krajem siječnja na plenarnoj sjednici raspravljati o obadva referenduma odnosno o odluci da se referendumska pitanja pošalju na ocjenu ustavnosti.

- Opcija da se referendumi, ako pitanja odobri Ustavni sud, održe istovremeno sa predsjedničkim izborima otpočetka nije bila izgledna - rekao nam je jučer Grbin. Objašnjava kako postoje rokovi koje prilikom raspisivanja referenduma treba poštivati. Ustavni sud naime, prema zakonu ima rok od 30 dana u kojem mora donijeti svoju odluku oko ustavnosti pitanja. Osim toga od odluke o raspisivanju referenduma koju donosi Sabor do njegovog održavanja mora proteći od 20 do 40 dana kako bi se stigla provesti kampanja.

I dok je referendum o outsourcingu već prošao provjeru potpisa i Vlada je donijela odluku da ih je prikupljeno dovoljno, kod onog o monetizaciji sve kasni jedan korak jer Vlada niti potpise još nije poslala Ministarstvu uprave na provjeru. Odbor za Ustav je još 2. prosinca predložio odluku da se referendumsko pitanje o outsourcingu pošalje na Ustavni sud, no Sabor ju nije potvrdio do 12. prosinca, posljednjeg zasjedanja u ovoj godini. Čak štoviše nije ju uvrstio niti na dnevni red.

Sindikati koji su i pokrenuli taj referendum stoga su opet prozvali Vladu da namjerno odugovlači sa cijelom procesom i kupuje vrijeme. Oni su podsjetimo, potpise u Sabor predali još u lipnju.

- Izvršna vlast potpise prikupljene za raspisivanje toga referenduma provjeravala je skoro dva mjeseca, dok su, nasuprot tome u svega 48 sati provjereni i prebrojani potpisi kandidata za predsjednika države - podsjetio je Željko Stipić, predsjenik školskog sindikata Preporod.
 
 
Izvor: Jutarnji.hr
Autor: Suzana Barilar
Foto: Dragan Matić/Cropix
Objavljeno: 17. 12. 2014.