Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Kao prvo želimo iskazati žaljenje što je došlo do ovakve situacije, no ne možemo ignorirati kada se kroz društvene mreže narušava dignitet ljudi u bilo kojoj organizacijskoj jedinici Fakulteta te reputacija samog Fakulteta.

Želimo naglasiti da je Uprava Ekonomskog fakulteta – Zagreb, na čelu s dekanom prof. dr. sc. Lajošem Žagerom, oduvijek davala podršku i imala razumijevanja za studente koji su i razlog što postojimo i što nije samo puka izjava već i dio naše organizacijske kulture.

Također, naglašavamo da je Stegovno povjerenstvo za studente na Ekonomskom fakultetu autonomno i neovisno tijelo koje je sastavljeno od profesora i studenata. To tijelo djeluje sukladno odredbama Pravilnika o studiranju na preddiplomskim i diplomskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, Pravilnika o studiranju na preddiplomskim i diplomskim studijima Ekonomskog fakulteta te Pravilnika o stegovnoj odgovornosti studenata. U navedenim pravilnicima konkretno su propisana prava i dužnosti studenata kao i mjere ili kazne ukoliko se iste prekrše.

Prema spomenutom Pravilniku o stegovnoj odgovornosti studenata (čl.5., st.3., t.5.) Povjerenstvo je zaključilo kako je ponašanje navedenih studentica teža stegovna povreda, odnosno da je riječ o gruboj povredi uljudnog ponašanja i pristojnosti učinjene prema nastavnicima, suradnicima te drugim djelatnicima Fakulteta ili Sveučilišta. U skladu s odredbama istog Pravilnika, čl. 26. student i podnositelj zahtjeva za pokretanje postupka mogu podnijeti prigovor Fakultetskom vijeću u roku od 15 dana od dana dostavljanja odluke, a za što su i podnesena dva prigovora.

Dakle, postupak je još uvijek u tijeku.

S poštovanjem,

Ivana Obad
Suradnica za odnose s javnošću"
 

Što su djevojke napisale?

"Ovim putem želio bi se najeb*** majki svim onim polupismenim nakaradnim droljama, koje rade u referadi i troše moje dragocjeno vrijeme", stajalo je u anonimnom postu, koji je 9. rujna objavljen od strane korisnika s lažnim profilom u Facebook grupi "EFZG Zagreb". Identitet te osobe nije otkriven. i to nije napisala niti jedna od djevojaka, već su one pod taj post napisale nekoliko komentara u kojemu izražavaju nezadovoljstvo radom referade.

"Troše one puno dragocjenog vremena, šteta što to nije naplativo", "Meni to nije jasno. Moraš doći u 10 da dobiješ broj. Dobiješ žnj broj, čekaš otvaranje referade do 12, sjediš tamo do 14 i oni te ne provozu. Ti si upravo izgubio 4 sata, što u teminima moje satnice na poslu iznosi 76 kuna. I tko će to nadoknaditi? Nitko. ...", "Ni slučajno raditi duže dok su upisi, bez gužve i kaosa efzg nema smisla",
"Na youtube ima stvar, zove se referada. Poslušajte, dobra je hahahaha", neki su od komentara djevojaka.
 
 
Tomljenović: Razloga za pokretanje postupka nema

"Studentice koje su kažnjene nikada nisu vidjele niti dobile prijedlog za pokretanje stegovnog postupka, niti im je Stegovno povjerenstvo u službenom pozivu na obranu navelo za što ih se tereti. Jedina naznaka bio je poziv u referadu gdje im je voditelj Fišić dao isprintane komentare iz Facebook grupe te rekao pred "svjedokinjom" Jasminom Trinajstić da će pokrenuti stegovni postupak jer je njima dosta da se blate djelatnici u referadi", rekao je studentski pravobranitelj Ivan Tomljenović, ističući kako komentari koje su dvije sankcionirane djevojke ostavile nisu sadržavale nikakve uvrede te da je samo treća napisala psovku.

"S obzirom na postojeće pravne propise, da su te dvije studentice s najvećom kaznom te svoje, na Facebooku objavljene, komentare napisale kao neki transparent, unijele ga i objesile na neki balkon ili na stepenice Fakulteta - smatram da čak i tada ne bi bilo objektivnog razloga za pokretanje postupka, a kamoli nešto više" zaključuje Tomljenović.
 

Poduzetnik podržao studentice: Ovo ne smije biti kraj!

Saša Cvetojević, uspješni hrvatski poduzetnik te vlasnik i suvlasnik nekoliko tvrtki i ustanova koje posluju na hrvatskom tržištu, izrazio je svoje neodobravanjem postupkom EFZG-a te stao u obranu suspendiranih studentica.

"Potpuno nepotrebno i predrastično kažnjavanje. Opomena bi bila više nego dovoljna. Da ne kažem da bi na EFZ mogli razmisliti o tome da su studenti korisnici/kupci njihovih usluga, pa i onih na referadi.

Od kad sam ja studirao, referada je jedna od najlošijih strana fakulteta. No, treba ubiti glasnika, a ne uvesti red u referadi. Sram vas bilo!

POZIVAM STUDENTICE KOJE SU SUSPENDIRANE DA MI SE JAVE! Potruditi ću se da im pomognem i ako treba platim odvjetnika ili pomognem da se pokrene postupak. Ovo ne smije završiti ovako!", napisao je Cvetojević na Facebooku.
 
 
Izvor: Index.hr
Piše: R.I., R.I.C.
Foto: Ilustracija/Facebook
Objavljeno: 9. 12. 2014.