Prema redovitoj proceduri “slučaj Kalmeta” težak 30-ak milijuna kuna još bi neko duže vrijeme bio na strani Zrinjevca suprotnoj od one Vrhovnog suda, no zbog nesvakidašnjeg zahtjeva USKOK-a, izvlačenje novca iz Hrvatskih autocesta u vrijeme dok je Kalmeta bio na čelu Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, dobilo je “novi tijek”.

Garancija za 20 milijuna kuna štete – stari Nissan

Naime, USKOK je uz optužnicu protiv Kalmete i još 12 optuženika iz kraka “afere Remokrer” sudu uputio i zahtjev da se odblokira 20-ak milijuna kuna vrijedna imovina Josipa Sapunara, jednog od bivših čelnika HAC-a, na čijem priznanju malverzacija s novcem te javne tvrtke i počiva većina optužbi u ovom slučaju. Umjesto vrijednih nekretnina USKOK je predložio da se Sapunaru blokira tek 10-ak godina stari automobil. U pitanju je terenac Nissan Qashqai, koji potpuno nov stoji oko 25 tisuća eura, dok bi Sapunarov možda mogao biti procijenjen na polovinu tog iznosa.

Iako USKOK ima pravo postaviti ovakav zahtjev, Županijski sud u Zagrebu ga je odbiosmatrajući ga neprimjerenim. Po stavu suda neprihvatljivo je da se moguća odšteta za koju će eventualno odgovarati Sapunar osigura tek blokadom višestruko manje vrijednog automobila.

Ljetna pauza

Na tu odluku suda USKOK se žalio, pa je cijeli slučaj, prije nego li je njegovo rasplitanje i formalno započelo, “otputovao” na drugi, viši sud.

Dio pravosudnih krugova ovo smatra čistim “spašavanjem vojnika Sapunara”, odnosno određenim olakšavanjem procesne situacije čovjeku od kojeg se očekuje da i na glavnoj raspravi prizna kako je čuo da je dio novca izvučen iz HAC-a završio kod Kalmete. Sapunarovo priznanje izuzetno je važan dokaz protiv Kalmete. Ima i onih koji na ovaj manevar USKOK-a gledaju kao na pokušaj da se prebrodi ljetna stanka i u sudovanje uđe tek kasno na jesen. Tako bi se i sucima i tužiteljima i odvjetnicima u ovom slučaju osigurali mirniji godišnji odmori.

Bilo kako bilo za sada, traje zatišje u ovoj aferi, odnosno očekivanju njezinog sudskog epiloga. Tako će se još neko vrijeme pričekati na pravorijek ooptužbama prema kojima je Kalmetaod 2005. do 2010. godine s dvojicom svojih suradnika iz ministarstva Zdravkom Livakovićem i Milivojem Mikulićem, te čelnicima HAC-aJosipom Sapunarom i Stjepkom Bobanom iz tog javnog poduzeća, preko tvrtke Remorker Igora Premilovca izvukao najmanje 30 milijuna kuna, od kojih su, po sumnjama tužiteljstva, međusobno podijelili najmanje 24,5 milijuna kuna.
 
 
Izvor: Telegram.hr
Autor: Ana Raić Knežević
Foto: Daniel Kasap//PIXSELL
Objavljeno: 9. 7. 2015.