UN-ov Alfred de Zayas, jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za ljudska prava i međunarodne zakone, kaže da treba uvesti moratorij na pregovore o Transatlantskom sporazumu o trgovini i investicijama (TTIP) koji bi EU i SAD pretvorili u najveću zonu slobodne trgovine svijeta.

Govoreći za Guardian, američki odvjetnik rođen na Kubi upozorava na lekcije naučene iz prijašnjih sličnih sporazuma o trgovini kojI su omogućilI velikim korporacijama da blokiraju nacionalne političke smjernice vlada kroz podršku tajnih arbitražnih sudova s nadnacionalnom jurisdikcijom.

Odvjetnik je najavio izvješće u kojem će predstaviti taktike multinacionalnih korporacija i ilustrirati greške utkane u sadašnje planove oko TTIP-a.

"Mi ne želimo distopijsku budućnost u kojoj korporacije i nedemokratski izabrana tijela donose odluke. Mi ne želimo međunarodni poredak nalik post-demokraciji i post-zakonodavstvu," rekao je.

Direktna prijetnja temeljnim ljudskim pravima

Odvjetnik je mehanizam za rješavanja sporova između vlada i investitora (ISDS) nazvao direktnom prijetnjom temeljnim ljudskim pravima.

> Američka senatorica: Ovoj odredbi iz pregovora o trgovini se moraju opirati svi odreda

"Na kraju krajeva, ovi sporazumi moraju biti revidirani, modificirani ili terminirani," rekao je. "Najviše zabrinjava arbitraža putem ISDS-a, koja predstavlja pokušaj da se pobjegne od jurisdikcije nacionalnih sudova i zaobiđu obveze svih država da osiguraju provedbu svih sudskih sporova na nezavisnim sudovima koji su javni, transparentni, podložni odgovornosti i žalbenom postupku. Članak 103. Povelje o ljudskim pravima UN-a kaže da ukoliko postoji sukob između Povelje i bilo kojeg drugog sporazuma, Povelja ima prednost".

De Zayas je prošlog mjeseca objavio priopćenje u kojem zahtjeva da se pregovorima oko TTIP-a priključe predstavnici sindikata, stručnjaci iz zdravstva i s područja zaštite okoliša. Odvjetnik je tada ocijenio da je UN imao ograničen utjecaj na pregovore oko slobodne trgovine i izrazio nadu da će se to promijeniti nakon objave njegova izvještaja u kolovozu za kojeg vjeruje da će uzbuniti zastupnike u Europskom parlamentu prije nego što krene glasanje za postojeći sporazum.

Prema posljednjem ispitivanju javnog mišljenja u EU, gdje se raspravi o TTIP-u posvećuje puno više pažnje nego u Hrvatskoj, protiv usvajanja sporazuma bilo je 97 posto (ili 145 tisuća) ispitanih.
 
 
Izvor: Index.hr
Foto: Anonym/Wikipedia
Piše: T.T.
Objavljeno: 5. 5. 2015.