Grčka ne može podnijeti žešće mjere štednje i one će izazvati još veću socijalnu nestabilnost i smanjiti šanse za gospodarski oporavak, kazao je danas UN-ov nezavisni stručnjak za inozemne dugove Juan Pablo Bohoslavsky, piše Reuters.

Bohoslavsky je novinarima u Pekingu kazao da grčki kreditori iz Europske unije trebaju više pažnje posvetiti onome što međunarodno pravo propisuje u vezi dugova.

Mjere štednje nisu pomogle

- Imam osjećaj da je EU zaboravila da međunarodno pravo u području ljudskih prava treba imati ključnu ulogu u financijama. Međunarodna zajednica posvećuje veliku važnost vezi između ljudskih prava i financija - kazao je Bohoslavsky te smatra kako svi koji sudjeluju u rješavanju pitanja grčkog duga trebaju više pozornosti posvetiti ljudskim pravima.

- Želim poručiti da ako sudionici "grčke tragedije" obrate više pozornosti međunarodnim pravilima koja se odnose na ljudska prava, sve će biti lakše, posebno za stanovništvo u Grčkoj - kazao je UN-ov nezavisni stručnjak za inozemne dugove te dodao kako mjere štednje nisu pomogle Grčkoj u oporavku.

>>Ovo je početak priče o jednoj novoj Europi. Siromaštvo je u Grčkoj bilo neprihvatljivo

 
 
Izvor: Večernji.hr
Autor: Ivica Kristović
Foto: Reuters/Pixsell
Objavljeno: 6. 7. 2015.