U kolektivnim ugovorima za tvrtke Bina Istra i Egis, koje održavaju autoceste pod stranom koncesijom - Istarski ipsilon i autocestu Zagreb - Macelj, prvi put u Hrvatskoj navedena je zaštita radnika od diskriminacije najviše razine - pohvalili su se jučer u Nezavisnom cestarskom sindikatu (NCS) koji je dogovorio ta dva kolektivna ugovora koji su stupili na snagu početkom ove godine. U formuliranju odredbi o zaštiti od diskriminacije NCS-u su pomogle udruge civilnog društva. Članak o zabrani diskriminacije glasi: "Poslodavac je dužan zaštititi radnika od diskriminacije na osnovi rase ili etničke pripadnosti ili boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, članstva u sindikatu, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog naslijeđa, rodnog identiteta, izražavanja  ili spolne orijentacije."

- S obzirom na to da su Bina Istra i Egis u vlasništvu francuskih tvrtki, tu odredbu kolektivnih ugovora nije bilo teško dogovoriti jer su Francuzi vrlo osjetljivi kad su u pitanju ljudska prava - kazao je predsjendik NCS-a Mijat Stanić.

Naglasio je da su, što se tiče materijalnih prava, ugovorili zadržavanje iste razine plaća, a neke plaće su i povećali.

Ugovorene su isplate regresa, božićnica i uskrsnica u ukupnom iznosu od 2500 kuna godišnje, a poslodavci će radnicima uplaćivati 3000 kuna godišnje u treći stup mirovinskog osiguranja. Stanić kaže da su ugovorena materijalna prava u Bina Istri i Egisu čak i veća od onih u državnim cestarskim tvrtkama. Radnici Bina Istre prema novom kolektivnom ugovoru imaju i pravo na nagradu od 600 kuna na kraju godine, ako tvrtka posluje pozitivno i ako nema ozljeda na radu. U Egisu pak ta nagrada iznosi 500 kuna i ovisi samo o ozljedama na radu.

Sindikat je prijetio štrajkom u Egisu jer su u toj tvrtki htjeli srezati materijalna prava radnika za 10 milijuna kuna, no uspjeli su se dogovoriti da ta prava budu smanjena za 2,5 milijuna kuna.
 
Istaknuto
  • Radnicima će Egis i Bina Istra uplaćivati 3000 kuna godišnje u 3. mirovinski stup
  • Radnicima nagrade kad tvrtka pozitivno posluje i nema oljeda na radu
  • Za 126 radnika Egisa i 250 radnika Bina Istre ugovorene su isplate regresa, božićnica i uskrsnica u ukupnom iznosu od 2500 kuna godišnje
 
 
 
Izvor: Večernji, tiskano izdanje
Autor: Josip Bohutinski
Foto: REUTERS
Objavljeno: