Zbog toga što su za jednu do dvije tisuća eura trojici HAC-ovih zaposlenika nabavljali krivotvorene diplome i svjedodžbe, sutkinja  Općinskog suda u Zadru Iva Lovrin nepravomoćnom presudom uvjetno  je kaznila Darka Kljajića i Roberta Jukića. Obojici je izrekla zatvorsku  kaznu u trajanju od jedne godine s rokom kušnje na tri godine te im je  naložila plaćanje sudskih troškova.


Modus operandi

- Sud nalazi nesporno utvrđenim da su Darko Kljajić i Robert Jukić zajednički i dogovorno u vremenu od točno neutvrđenog dana 2005. godine do 8. lipnja 2006. godine i od 21. lipnja 2006. godine do kraja 2006. godine, te krajem 2008. i tijekom 2009. godine, u Zagrebu počinili kazneno  djelo krivotvorenja službene isprave. Jukić je pronalazio osobe koje su  tražile lažne svjedodžbe o završenoj osnovnoj školi i lažne diplome, te od  njih uzimao radne knjižice kako bi se ti lažni podaci u njih i upisali te ovjerili, dok je Kljajić u više navrata nabavljao lažne dokumente koje je potom Jukić uzimao i prodavao za iznose od 1.000 do 2.000 EUR-a, stoji  među ostalim u nepravomoćnoj presudi koju potpisuje sutkinja Lovrin,  a u kojoj se navodi i kako je od navedenog iznosa Jukić sebi ostavljao po  150 eura, a ostatak davao Kljajiću.

- Tako je krajem 2008. i tijekom 2009. godine Kljajić posredstvom Jukića Mirku Miočiću iz Jovića nabavio neistinitu svjedodžbu o završenoj  Osnovnoj školi 'Braće Radić' u Koprivnici. Tu je svjedodžbu Kljajić, a nakon što je neistinito ovjerena u radnoj knjižici Mirka Miočića, predao Jukiću, koji je potom takvu radnu knjižicu vratio Miočiću, presudila je sutkinja Lovrin navodeći i kako su krajem 2008. i tijekom 2009. godine Kljajić i Jukić na traženje Mirka Baričevića za iznos od 2.000 EUR-a nabavili  mu neistinitu diplomu o stečenoj stručnoj spremi VII stupnja i zvanje diplomirani inženjer prometa na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu.  Jednako kao i u prvom slučaju Kljajić mu je podatke iz diplome upisao i  lažno ovjerio u radnoj knjižici 12. lipnja 2006. godine.


Dvojici otkaz

- Tijekom 2005. do 8. lipnja 2006. godine i od 21. lipnja 2006. do kraja  2006. godine na traženje Ante Bucića, a posredovanjem Jukića, Kljajić je  za iznos od 1.000 EUR-a nabavio neistinitu svjedodžbu o završenom ispitu za zanimanje tehničar cestovnog prometa "Škole za cestovni promet Zagreb"  te svjedodžbu o završenom ispitu za zanimanje vozač motornog vozila iste škole, stoji u presudi sutkinje Lovrin koja je identične  osude, iako je težina učinjenog i provizija različita, pojasnila činjenicom  što je Jukić četiri puta već bio osuđivan za krađe, prijevare, promet te neplaćanje alimentacije.

Kako doznajemo, Mirko Baričević  i Ante Bucić nisu više zaposlenici u  HAC-u i to upravo otkako je otkriveno kako imaju lažnu diplomu, dok  Miočić jest, jer za  posao koji obavlja  nije iskoristio lažnu svjedodžbu s  obzirom da se radi o radnom mjestu za koje nije ni potrebna škola.
 
 
Izvor: Zadarski list
Piše: Suzana Bandić
Foto: PIXSELL
Objavljeno: 4. 4. 2016.
Poveznica na izvor