ZAGREB Ustaljena, nezakonita praksa agencija za privremeno zapošljavanje koje ustupljene radnike plaćaju manje od radnika koji obavljaju isti posao kao i radnici zaposleni kod poslodavca koji ih je angažirao, sve češće pada na sudovima.

Nakon što su ustupljeni cestarski radnici preko agencije Adecco, što pravomoćno, a što nepravomoćno dokazali kako su bili manje plaćeni od cestara zaposlenih kod poslodavca koji je unajmio agencijske radnike, isto je dokazao i radnik zagrebačke Čistoće.

Ovih dana objavljena je nepravomoćna presuda prema kojoj agencija za privremeno zapošljavanje Dekra, D.K.-u treba isplatiti nešto više od 25 tisuća kuna kojima treba pridodati i zakonske zatezne kamate na ime neisplaćenih putnih troškova, regresa, božićnice, dara za djecu, godišnjeg odmora...

Naime, radnik je od lipnja 2010.  godine do listopada 2012. godine radio u Zagrebačkom holdingu, Podružnici Čistoća na radnom mjestu komunalnog radnika, a temeljem ugovora kojeg je Čistoća, odnosno holding sklopio s agencijom za privremeno zapošljavanje.

Agencija kod koje je radnik u to vrijeme bio zaposlen, a ona ga je ustupala Čistoći, pokušala je dokazati da se odredbe kolektivnog ugovora koje se primjenjuju na radnike Čistoće ne trebaju primjeniti i na ustupljene radnike, »jer se prava ugovorena kolektivnim ugovorom mogu odnositi samo na radnike korisnika, a ne i na radnike koji su ustupljeni korisniku«.
 
Tvrdili su kako je više razloga za to, poput toga da radnik kojeg je ustupila agencija nije potpisnik Kolektivnog ugovora, kao što to nije ni agencija za privremeno zapošljavanje kod koje je ustupljeni radnik formalno zaposlen.

Takvo razmišljanje potpuno je suprotnosti s odredbama Zakona o radu koje su vrijedile tada, ali i danas. Sadašnji zakon, istina, daje mogućnost ugovaranja nižih prava za agencijske radnike, ali samo ako na razini agencije postoji kolektivni ugovor. Pokušaj »izvrtanja« odredbi radnog zakonodavstva nije prošao.
 
Zagrebačka Čistoća jedno je od poduzeća u kojima agencijski rad proteklih godina bujao. I prije tjedan dana tragično preminuli radnik Čistoće, na kojeg je u uskoj ulici Odranskog Obreža naletio kolega kamionom, bio je agencijski radnik.

Čistoća ga je angažirala putem agencije Electus DGS. Iz te agencije, i nakon što smo im ponovili upit, nismo uspjeli dobiti informaciju na koje je radno mjesto smrtno stradali radnik bio ustupljen.

U samoj Čistoći najprije su nam rekli da je radio na radnom mjestu komunalnog radnika, a nakon što smo zatražili precizniju informaciju, navode kako je bio komunalni radnik u primarnoj reciklaži.

S obzirom na nepravičnu praksu, prema kojoj se agencijski radnici plaćaju manje od radnika zaposlenih kod korisnika i neka prava ne ostvaruju, osim ako se ne odvaže na tužbe, zanimalo nas je i što se događa u takvim tragičnim situacijama.

Tko je dužan isplatiti odštetu za smrtno stradalog radnika? Agencija koja ga je zaposlila, ili korisnik kojem je ustupljen? U Čistoći, uz izražavanje najdubljeg žaljenja zbog nesretnog događaja, tek navode kako su u kontaktu s obitelji preminulog te će osigurati svu pomoć sa svoje strane.
 
Agencija Electus, kod koje je radnik bio zaposlen, ni na ponovljeni upit nam nije odgovorila. Prema zakonskim odredbama, pak, radnik koji pretrpi štetu na radu naknadu može potraživati ili od agencije, ili od korisnika.
 
Zagrebačka Čistoća trenutno zapošljava oko 180 agencijskih radnika, a tek ih je manji dio  manji dio angažiran privremeno, dok su ostali praktično »stalni«. Nakon duge borbe, Sindikat Čistoća lani je uspio 178 agencijskih radnika koji su radili za to poduzeće, ali uz daleko niža prava od radnika zaposlenih u Čistoći, zaposliti.
 
 
 
Izvor: Novi list
Autor: Gabrijela Galić
Foto: NL arhiva
Objavljeno: 30. 1. 2017.
Poveznica na izvor