Iako se ova mjera pompozno najavljivala, sve je izvjesnije da ona ipak neće biti provedena onako kako je HDZ to prvotno zamislio.

Iz proračuna je za ovu mjeru osigurano 30 milijuna kuna što znači da će po tisuću eura dobiti 4 000 djece. – Računajte, ljudi, kad će vam se rađati djeca – poručio je Tomislav Karamarko, prvi potpredsjednik Vlade početkom ožujka. Tom izjavom dao je naslutiti da ova mjera ipak neće obuhvatiti sve nego one „najbrže". Najmanji broj novorođene djece zabilježen je 2014. godine kada je rođeno njih 39 tisuća što bi značilo da bi ovom mjerom bilo obuhvaćeno tek 4 000 djece.

Također je upitno kada će se ova mjera početi provoditi, a pretpostavlja se da bi to moglo biti tek za tri mjeseca. U projekcijama za sljedeću godinu ova naknada se ni ne spominje, no o tome trenutno nitko ne priča. Već u predizbornoj kampanji ova je mjera bila kritizirana s obzirom na to da se radi o jednokratnoj naknadi koja ne pruža sigurnost roditeljima, a posebice onima koji žive od jedne plaće ili su nezaposleni.

Najveću kritika ove mjere došla je od Gorana Fižulića – Ako stvarno u proračunu ima 300 milijuna kuna viška, onda je bolje isti upotrijebiti za prekvalifikaciju i dodatno obrazovanje dijela nezaposlenih te stvoriti osnove razumne imigracijske politike – napisao je krajem prošle godine.
 
 
 
Izvor: Trenutno.eu
Autor: Trenutno.eu
Objavljeno: 13. 3. 2016.
Poveznica na izvor