U aferi izvlačenja novca iz Hrvatskih autocesta Premilovac nikad nije bio u izravnom kontaktu s tadašnjim ministrom Kalmetom. Njegov partner bio je Josip Sapunar, bivši član Uprave HAC-a, koji je istražiteljima rekao da je novac koji je izvučen iz cestogradnje - ukupno 30 milijuna kuna - išao Kalmeti

Kad je u listopadu 2013. odlučio progovoriti, znao je da će ići do kraja. Nije više imao izlaza. Satima je sjedio i davao iskaz: jedan, drugi, treći. Navodno je odbio i odvjetnika jer je želio sve odraditi kako je smatrao da treba, a to je - priznati sve. Nije želio ništa prešutjeti, pa ionako je, smatrao je, kriv tek deset posto, koliko je iznosila njegova provizija. Jer, svi koji su ga angažirali, znali su što rade, a prali su novac, i to milijunske iznose.

I tog dana u prostorijama Županijskog državnog odvjetništva Igor Premilovac otvorio je istražiteljima priču kojom će se baviti sljedećih nekoliko godina. Ispričao im je kako je oprao oko sto milijuna kuna, među kojima i više desetaka milijuna kuna za Hrvatsku gospodarsku komoru, Hrvatske autoceste, Piramidu i druge.

Sve se, ukratko, svodilo na jedan izlet tjedno do banke u Austriji gdje bi podigao gotovinu pa je vratio u Hrvatsku.

Pranje novca preko računa u Austriji naplaćivao je u visini od najmanje deset posto vraćenog iznosa.

Tako je godinama živio Premilovac, okrivljenik u aferama od kojih jedna seže sve do bivšeg šefa Hrvatske gospodarske komore Nadana Vidoševića, a druga je ovih dana završila proširenjem istrage na bivšeg ministra Božidara Kalmetu. Premilovac je desetak godina prao novac za koga god je trebalo.

U zagrebačkim je krugovima bivši trener tenisa i diplomirani kineziolog, koji je obavljao i neke marketinške poslove, postao poznat kao osoba koja novac pribavljen protuzakonitim radnjama pretvara u gotovinu koja se može koristiti kao neprijavljeni prihod.

Razvio je jednostavnu metodu, toliko jednostavnu da i sam misli, doznajemo, da ga nisu toliko dugo otkrili jer je sve bilo toliko simplificirano.

Njegova tvrtka u Češkoj, Remorker International, otvorila je nerezidentni račun u austrijskoj banci, a Premilovac bi fakturirao fiktivne poslove klijentima koji su ili izvlačili novac iz budžeta tvrtki (institucija) ili utajivali porez, te ga je uplaćivao na račun austrijske banke odakle bi ga jednom tjedno podizao u gotovini i vraćao u Hrvatsku.

“Previše laka lova za tipa kojemu je laka lova bila životni ideal”, govori mi izvor blizak Premilovcu.

Istražiteljima je Premilovac predao svu dokumentaciju: osobno računalo i bilježnicu u koju je uredno zapisivao sve transakcije.

Deseci klijenata

Radio je s više desetaka klijenata. Prometnuo se u jednog od najjačih perača novca u nas. Zna se da su se takvim aktivnostima bavili, primjerice, Fimi-Media, pa Radovan Štetić, koji je, pak, posljednje tražen zbog suradnje s Josipom Klemmom. Ali Premilovac je zanimljiviji jer je to radio za zagrebački jet set. Bez kriminalne prošlosti, dosjea, sumnjivih tipova uz sebe, Premilovac je ostavljao dojam povjerljivog tipa. I sam je bio urbani gradski šminker: odrastao je u Palmotićevoj, igrao tenis na Šalati, učio jezike. Istražiteljima se obratio kad je predosjetio da se njegovu lagodnom životu bliži kraj. I sam Premilovac, govore mi njegovi prijatelji, čudi se kako je uspijevao sve te godine izigravati sustav. Kažu da ga nikad nitko nije zaustavio na granici ili carini, pa ni ozbiljnije pregledao auto, a novac je prevozio godinama.

Isprva je vozio auto sa zatamnjenim staklima, a kad je shvatio da to privlači carinike, zamijenio ga je zlatnim Audijem i otad su prestali sumnjičavi pogledi na granici.

“Prvih godina”, pričaju nam oni koji ga znaju, “bilo ga je frka, ali s vremenom, kako nije nailazio na probleme, oslobodio se, novac više nije skrivao po autu, često bi ga samo ostavio na suvozačkom sjedalu, ili u džepu.”

Premilovac je živio bez opterećenja: razveo se od supruge, kupio auto, motor, tulumario.

Novac se samo slijevao na račune njegovih tvrtki, bio je povezan s njih pet. Procvat je doživio 2007., 2008. i 2009. godine.

“U jednom trenutku 2008. imao je tri aktivna ugovora s Hrvatskom gospodarskom komorom, od kojih je samo jedan bio na iznos od dva milijuna kuna, što znači da je pri isplati dobio 200 tisuća kuna”, priča nam naš izvor blizak Premilovcu.

(....) Članak je u cijelosti objavljen u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg
 
 
Izvor: Jutarnji.hr
Autor: Vanja Nezirović
Foto: Cropix
Objavljeno: 24. 11. 2014.