Izračunali smo, da su se spojile kolone na svim čvorištima autocesta, na trajektnim pristaništima, graničnim prijelazima, pred tunelima, čepovi u prometu nastali nakon lakših nesreća te kolone koje su se prelile k nama zbog posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina Republici Sloveniji tijekom subote, dobili bismo "zmiju” automobila od 200-tinjak kilometara.

Očekivano, s obzirom na to da se radilo o najvećoj turističkoj špici naše najbolje turističke sezone, pojačane početkom feragosta u Italiji i gužvama u Sloveniji, koje je gotovo pola bilo potpuno blokirano. Situacija je na trenutke bila na granici kaosa, ali ipak se ne može reći da je izmakla kontroli.

U večernjim satima gužve su ponešto popustile, ali daleko od toga da nije bilo problema - zbog nove nezgode prije izlaza Jastrebarsko u smjeru Zagreba oko 21 sat vozilo se vrlo usporeno, a zbog požara na državnoj cesti između Gornjeg Jelenja i Meje za sav promet zatvoren je bio izlaz Oštrovica na autocesti Rijeka - Zagreb.

Zbog požara je za sav promet zatvoren i izlaz Hreljin na autocesti A7 u smjeru Gornjeg Jelenja, a požar na lokaciji Škrljevo kod Bakra u Primorsko-goranskoj županiji gase četiri kanadera iz vojarne Zemunik.

Inače, prvi čep uzrokovan nesrećom dogodio se u jutarnjim satima kod odmorišta Marune, između čvorova Maslenica i tunela Sveti Rok u jutarnjim satima u smjeru Zagreba. Vozila su ubrzo uklonjena, no već oko 11 sati stvorila se kolona od oko sedam kilometara.

Najveći red vozila stvorio se na autocesti A1 u smjeru juga, protezao se između čvora Gospić i tunela Sveti Rok, kolona je u jednom trenutku ondje bila duga oko 30 kilometara, ali se ipak pomicala. U to vrijeme u tunelu Sv. Marko, između čvorova Bosiljevo i Karlovac, također u smjeru juga, oko 13.15 sati dogodio se sudar autobusa i dva automobila. Promet jednim trakom je zaustavljen te se sljedećih sat i pol kroz tunel vozilo samo pretjecajnim trakom, što je stvorilo gužve sve do Karlovca. Baš kad su vozila iz te kolone došla do Like, nešto prije 16 sati nesreća je napravila novi čep između Gornje Ploče i Sv. Roka.

Promet na dionici od Bosiljeva do Rijeke odvijao se vrlo dobro, sve do 15.30 sati, kada se nakon prometne nesreće 18 kilometara nakon Vrbovskog vozilo usporeno samo jednom trakom. Već poslovično u sve dane ljetnih vikenda, u kilometarskim kolonama čekalo se na naplatu Lučko, iz smjera Jankomira bila je duga oko tri kilometra, a iz smjera Buzina na A-3 bila je duga do 6 kilometara, dok se na Lučkom u smjeru Zagreba čekalo u koloni dugoj šest kilometara.

Kolone na granicama Na A-2 Zagreb-Macelj pred naplatom Macelj stvorile su se kolone od dva kilometra, na Bajakovu (A-3) na izlaz iz zemlje čekalo se u koloni od oko deset kilometara.

Nije bilo graničnog prijelaza na kojemu nije bilo gužvi, na Pasjaku iz Slovenije se na ulazak čekalo sat vremena, na Gornjem Brgatu (dubrovačko područje) čak i do dva sata. Na GP Karasovići (Crna Gora) dva sata se čekalo na izlaz.

Spomenimo da je oko 13 sati zatvoren bio granični prijelaz između Slovenije i Austrije kroz tunel Karavanke. Putnici su preusmjeravani preko Graza i Maribora, odnosno preko Trsta s talijanske strane, pa su se tamo u lijevak ta vozila spajala s onima koja su dolazila iz Italije.
 
 
 
Izvor: Jutarnji
AUTOR: Mario Pušić
Foto: HANZA MEDIA
Objavljeno: 30. 7. 2016.
Poveznica na izvor