Tamo sam imala šipak, kruške, trešnje, bademe i vinovu lozu. Sagradila sam tamo i dva bunara i suhozid, a imala sam i poljsku kućicu i put i rampu. Još u lipnju 2007. godine Hrvatske autoceste (HAC) uzele su mi tu zemlju zbog gradnje autoceste, a nakon toga više nisam mogla do ostatka svojih polja. Iako sam tražila odštetu u HAC-u, nikada od njih nisam dobila odgovor, a zemljište do kojeg nisam moga doći propadalo je’.


Deset godina čekala odštetu

Napisala je to u tužbi ogorčena udovica iz Blata na Cetini koja je tek sada, nakon punih deset godina, uspjela dobiti presudu u svoju korist. HAC će joj, ako presuda Općinskog suda u Splitu postane pravomoćna, morati platiti 208 tisuća kuna, ali i kamate od 2006. godine kada je utvrđeno da dio imovine mora predati državi zbog autoceste do Ploča. U dva navrata tijekom 2007. godine pokušala se nagoditi s HAC-om, no tadašnja uprava oglušila se na njezine zahtjeve.

Zbog toga je u prosincu 2008. godine pokrenula sudski postupak.


HAC: To je državna zemlja

HAC je pokušao uvjeriti sud da ova mještanka uopće nije vlasnica zemljišta za koje je tražila odštetu, već da ono pripada Hrvatskim šumama. U pokušaju da pobiju odštetni zahtjev iz uprave HAC-a objašnjavali su kako je izvlašteno zemljište postalo autocesta koja je u vlasništvu Republike Hrvatske.