Predstavnici sindikata i organizacija civilnog društva danas su u Splitu održali tiskovnu konferenciju kako bi najavili nadolazeću akciju prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma kojim bi građani odlučivali o dva pitanja u vezi s promjenama zakonskog okvira o raspisivanju ovog mehanizma neposredne demokracije. Prvo pitanje tiče se smanjenja broja glasova potrebnih za raspisivanje referenduma na 200 tisuća umjesto sadašnjeg prijedloga od 405 tisuća, a drugo na prikupljanje potpisa na javnim mjestima umjesto u predloženim uredima državne uprave. Ovu referendumsku inicijativu, u kojoj sudjeluje 15 sindikata i sedam udruga civilnog društva, isprovocirala je Vlada, koja je u saborsku proceduru uputila kontroverzni Prijedlog Zakona o referendumu.

Željko Stipić, iz sindikata Preporod te koordinator akcije, naglasio je kako je i prošle godine u isto vrijeme u Splitu bila konferencija koja je označila početak akcije protiv outsourcinga u državnom i javnom sektoru. “Tada smo svi na neki način ulazili u nešto nepoznato, a danas znamo da je to nepoznato dalo značajan rezultat”, odlučno je rekao Stipić. Posebno je istaknuo Splitsko-dalmatinsku županiju u kojoj se u sklopu prijašnjih dviju akcija – prikupljanja potpisa protiv outsourcinga te monetizacije – skupilo gotovo 20 posto glasova, čime je prednjačila u državi.

Stipić je zatim istaknuo kako 15 sindikata koji sudjeluju u akciji broji gotovo 100 tisuća članova, što je više od četvrtine ukupnog sindikalnog članstva u Republici Hrvatskoj. Naglasio je kako velik broj sudionika u akciji znači dobru infrastrukturu, što je u Hrvatskoj nužno jer se potpisi prikupljaju samo 15 dana. “Vlast se, poučena iskustvom, odlučila na klasičan čin odmazde”, kazao je Stipić te nadodao kako sindikati i udruge uključeni u akciju u ovom trenutku Zakon o referendumu mogu jedino tako tumačiti.

Istaknuo je kako su u Hrvatskoj referendumski uvjeti najstroži u Europi te naveo primjere drugih zemalja poput Slovenije, u kojoj za raspisivanje referenduma treba prikupiti 40 tisuća potpisa, Švicarske, u kojoj je uvjet 50 tisuća, Mađarske, u kojoj je uvjet 200 tisuća, dok su rokovi za prikupljanje obično 90 dana.

Po novom Zakonu o referendumu, potpisi bi se prikupljali isključivo u uredima državne uprave, što, s obzirom na broj postojećih ureda, referendum čini gotovo nemogućom misijom. “Jedno stvarno pravo koje postoji i koje se pokazalo efikasnim vlast želi pretvoriti u papirnato pravo!”, upozorio je Stipić te objasnio zašto je važno da građani shvate ozbiljnost ove akcije.

“Mi sada branimo nešto što je važnije od onog što smo branili prošle godine i zato ovo jest naše biti ili ne biti!”, poentirao je Stipić i naglasio kako se radi o apolitičnoj akciji koja je u interesu svih građana ove države i koja je temelj neposredne demokracije. “Vlast političkih elita”, rekao je, “ne može imati zadnju riječ, već ona pripada vlasti građana jer, prema Ustavu Republike Hrvatske, vlast proizlazi iz naroda”. Izlaganje je završio objašnjenjem kako referendum ima dva pitanja jer su oba podjednako bitna – broj potrebnih potpisa za raspisivanje referenduma treba smanjiti na 200 tisuća, a njihovo prikupljanje treba biti omogućeno na javnim mjestima.

“Ova akcija pokazuje važnost sindikata i udruga civilnog društva, čija je uloga očuvanje i poboljšanje socijalnih prava svih građana”, rekla je Ana Hinić, sindikalna povjerenica Sindikata hrvatskih učitelja. Dodala je i to da bi ta uloga trebala pripadati državi, ali da država zakonima ograničava ljudska prava umjesto da ih štiti.

Po završetku konferencije, predstavnici sindikata i organizacija civilnog društva istaknuli su kako je ključ uspjeha akcije što veći broj štandova i kako će ovaj put tako pokriti svih 127 gradova u Republici Hrvatskoj. Broj štandova će varirati od grada do grada – od jednog štanda u pojedinim manjim gradovima, koji će funkcionirati samo nekoliko dana, do 50 štandova u Zagrebu koji će biti tu cijelo vrijeme. Što se Splita tiče, Diana Šantak, sindikalna povjerenica Nezavisnog cestarskog sindikata, kazala je kako se nada da će biti barem 10 štandova na ključnim lokacijama, što bi bio značajan napredak u odnosu na prošlu kampanju kada su im iz grada odobrena samo četiri.

Na koncu, naglašeno je da će kampanja biti u potpunosti transparentna kako bi građani znali gdje njihov novac odlazi te da neće biti političkih obilježja i interesa na štandovima. “Mi očekujemo probleme, mi se za te probleme pripremamo i mi ćemo ih sigurno znati riješiti!”, riječi su kojima je Stipić zaključio konferenciju.
 
 
Izvor: Stav.cenzura.hr
Autor: Frane Rogošić
Foto: Stav.cenzura.hr
Objavljeno: 20. 5. 2015.