Mijat Stanić na svom je Facebook-profilu danas objavio da je inicijativa ''Ne damo naše autoceste'' prikupila preko 460.000 važećih potpisa.

"Narode uspjeli smo: ministar Bauk je potvrdio. Imamo više od 460.000 važećih potpisa. Uskoro referendum 'Ne damo naše autoceste'", napisao je Stanić na Facebooku.

Iz Ministarstva uprave neslužbeno potvrđuju da je ta referendumska inicijativa skupila i više nego dovoljno potpisa, neslužbeno je riječ o otprilike465.000 valjanih potpisa.

Stanić je za Večernji otkrio kako mu je ministar Arsen Bauk rekao da će se ova inicijativa naći na dnevnom redu sjednice Vlade idući tjedan, nakon čega ide na Sabor koji može od Ustavnog suda zatražiti i je li referendumsko pitanje u skladu s Ustavom. Stanić je uvjeren da do te provjere neće doći.

– Mislim da nema razloga za provjeru jer su naš slučaj već obrađivali kod zahtjeva za moratorij. Da su utvrdili neustavnost, mogli su ga odbaciti već u tom rješenju. Mislim da nema razloga za odugovlačenje – rekao je Stanić.

Očekuje da će referendum biti održan u trećem ili najkasnije četvrtom mjesecu, dakle dosta prije eventualnog potpisivanja ugovora o koncesiji za koje je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić rekao da bi se moglo dogoditi u šestom ili sedmom mjesecu.

Stanić je uvjeren da će građani na referendumu podržati inicijativu.

– Naravno da će nas građani podržati, kao što su nam dali potpise, a u konačnici i ankete su nam išle u prilog – rekao je Stanić.

>> Ustavni sud odbacio zahtjev inicijative 'Ne damo naše autoceste'

 
 
Izvor: Večernji.hr
Autori: Marko Špoljar, Bojan Arežina
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Objavljeno: 14. 1. 2015.