Kalmetin odvjetnik Krešimir Vilajtović kazao je da očekuju poziv iz Uskoka gdje će se braniti "detaljno, aktivno i odgovarati na sva pitanja".

'Božidar Kalmeta je spreman za obranu u kojoj neće biti ne odgovaranja i zabranjenih pitanja", kazao je Vilajtović ističući da je odluka o odbijanju žalbe na pokretanje istrage bila "očekivana".

Vilajtović je ranije kazao kako smatra da istragu treba obustaviti zbog bitne povrede odredaba Zakona o kaznenom postupku te pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja.

'U obrazloženju nisu navedeni razlozi za postojanje sumnje, znači da ih nema, a ključni je iskaz suoptuženog Josipa Sapunara koji samo daleko indirektno spominje Kalmetu', rekao je Vilajtović. Spornim je ocijenio i što je "indirektno spomenuti" Kalmeta pod istragom, dok se nikakav postupak ne vodi protiv drugih politčara koje je Sapunar kao bivši član HAC-ove uprave puno izravnije spomenuo.

U prošlogodišnjem iskazu Uskoku Sapunar je kazao da je Kalmeta navodno uzimao dio novca koji se navodno izvlačio iz cestogradnje, ali i da je milijun kuna iz HAC-ova "crnog fonda" predao pokojnom HNS-ovcu Stanku Kovaču, nakon čega ga je nazvao bivši čelnik te stranke Radimir Čačić i zahvalio na "velikoj pomoći HNS-u".

Kalmeta se pod Uskokovom istragom našao zbog sumnje da je s dvojicom svojih suradnika iz ministarstva Zdravkom Livakovićem i Milivojem Mikulićem te čelnicima Hrvatskih autocesta (HAC) Josipom Sapunarom i Stjepkom Bobanom iz tog javnog poduzeća izvukao najmanje 30 milijuna kuna, od kojih su, po sumnjama tužiteljstva, međusobno podijelili najmanje 24,5 milijuna kuna.

Karamarko: Očekujem nove istrage protiv HDZ-ovaca kako bi ih se diskreditiralo

Uskoka tvrdi da je ministar mora, turizma, prometa i razvitka a potom ministar mora, prometa i infrastrukture od 2005. do kraja 2010. u zajedničko djelovanje povezao ostale osumnjičenike koji su od ranije pod istragom u slučaju Remorker.

Tužiteljstvo sumnja da su Kalmeta i ostali novac iz HAC-a i Hrvatskih cesta izvlačili preko angažiranih izvođača radova, od kojih su tražili mito "koristeći autoritet investitora". Pojedine izvođače radova zbog toga su stavljali u povoljniji položaj za dobivanje poslova te im plaćali više nego što su radovi zaista vrijedili ili im priznavali neizvršene "vantroškovničke radove".

Istražitelji tvrde da su im HAC-ovi podizvođači zauzvrat milijun kuna isplatili izravno u gotovini, dok su na račun češke tvrtke "Remorker" u vlasništvu Igora Premilovca uplatili najmanje 30 milijuna kuna kako bi ih HAC angažirao na izvođenju radova te im osigurao povoljniji položaj u naplati potraživanja.

Prema Uskokovim tvrdnjama Premilovac je u inozemstvu podizao gotovinu i najmanje 5,5 milijuna kuna zadržao, a barem 24,5 milijuna kuna predao Sapunaru koji je novac navodno podijelio s Kalmetom, Livakovićem, Mikulićem i Bobanom.

Na isti je način Premilovac navodno poslovao i s Hrvatskom gospodarskom komorom s čijeg je računa preko njegove tvrtke navodno izvučeno preko 30 milijuna kuna, a u tom kraku istrage glavni osumnjčenik je dugogodišnji predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević. (Hina)
 
 
Izvor: Dnevnik.hr
Autor: N.C.
Foto: Filip Brala/PIXSELL
Objavljeno: 1. 12. 2014.