ŽUPANIJSKO državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu za poticanje na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju protiv Joze Rake, direktora splitskog Cestara.

Sporan je ispao posao kupovine dionica Vodoprivrede Split. U optužnici se navodi da je Rako tijekom 2005. i 2006. godine u nakani da se Cestar neosnovano okoristi na štetu Županije splitsko-dalmatinske zatražio od tadašnjeg direktora Damira Ordulja da postupi suprotno odredbama ugovora o naplati, evidenciji i prodaji dionica te omogući opunomoćeniku Cestara, odvjetniku Tihomiru Luetiću, otkup dionica od dijela malih dioničara u korist Cestara.

Dionice su nominalno vrijedile 4 milijuna kuna, a problem je ispao jer su prodane sa popustom od 675 tisuća kuna. Direktor Vodoprivrede je postupio po nagovoru, umjesto da se usprotivio takvoj kupnji neotplaćenih dionica te je omogućio Cestaru da preuzme dionice i tako razmjerno umanji prava malih dioničara koji su imali pravo prvokupa tih dionica.

 
Županija oštećena za 675 tisuća kuna

Odvjetnik Luetić je od dijela malih dioničara otkupio otplaćene i neotplaćene dionice Vodoprivrede te ih prenio na Cestara, koji ih je, pak, jednokratno otplatio prikazujući kao da su ih platili mali dioničari, pri čemu je Cestar izbjegao platiti 675 tisuća kuna sa osnove prava na popust, oštetivši tako Županiju za taj iznos. Povrijeđeno je pravo prvokupa malih dioničara, a Cestar je stekao 25 plus jedan posto glas na skupštini dioničara, čime je preuzeo upravljanje Vodoprivredom.


Rako: Samo sam osigurao novac, dionice nisam kupovao, ni prodavao

Rako nam je potvrdio da je prije par mjeseci dao iskaz u Državnom odvjetništvu, ali tvrdi da nije odgovoran za ono što mu se stavlja na teret.

"Za kupovinu dionica angažirali smo odvjetnički ured. Ja nisam sudjelovao u tome, moje je jedino bilo da osiguram novac. Niti sam kupovao, niti sam prodavao, niti znam koga od tih ljudi. Jedino odgovaram zato što sam bio direktor Cestara", kazao nam je Rako.

Pokušali smo dobiti i odvjetnika Tihomira Luetića, no bez uspjeha.

Interesantno je da je Rako optužen za poticanje na zlouporabu direktora Vodoprivrede, koji je svojedobno bio pod istragom Državnog odvjetništva, ali je postupak zaključen bez podizanja optužnice.
 
 
 
Izvor: Index
Piše: D.M.
Screenshot: Google Maps/Street View
Objavljeno: 19. 5. 2016.
Poveznica na izvor