Slavonci dobro znaju da im je odlazak na more skupa investicija, i to ne samo zbog cijena smještaja i svega ostalog na našoj obali, nego i cijene samog puta. Premda se ove godine zbog pandemije koronavirusa smještaj može naći po povoljnijoj cijeni, osobito na krajnjem jugu zemlje, putovanje autoputom na Jadran je i dalje izuzetno skupo.

 

 

Ekipa portala SiB.hr provjerila je koliko košta cijena puta iz Osijeka do Dubrovnika. Da su odabrali put preko Hrvatske od 882 kilometra i to autocestom, on bi, sudeći po navigaciji trajao devet sati. Uz stajanja i odmor te eventualne gužve na naplatnim kućicama, taj put bi trajao minimalno 10 sati.

Manja cijena cestarine prema Dubrovniku
 

 

Cestarina od Osijeka do Dubrovnika ove je godine 354 kune, ali inače, u “normalnim” godinama, preko ljeta je tarifa skuplja te dođe čak 391 kunu, izvještava SiB.hr. Naravno, cestarini treba pridodati i gorive koje se na autoputu više troši. Izračunali su da bi ih put u jednom smjeru koštao gotovo 900 kuna.

Ovome treba pridodati i gorivo, koje se na autocesti troši nešto više, a i skuplje je, pa bi nas put u jednom smjeru izašao gotovo 900 kuna. Moguće je i putovati po Hrvatskoj starim cestama jer se tu dobiva ušteda na cestarinama i gorivu, ali taj put bez stajanja trajati minimalno 14 sati.

Put preko BiH izuzetno jeftiniji

Novinari portala SiB odlučili su se za kraći i puno jeftiniji put, a to je onaj preko Bosne i Hercegovine, na ruti Osijek-Đakovo-Šamac-Doboj-Zenica-Sarajevo-Mostar-Stolac-Ljubinje-Trebinje-Dubrovnik.

Put od 554 kilometra i, po navigaciji, osam sati i 16 minuta putovanja. Put do odredišta je novinarima naposljetku trajao 12 i pol sati, s tim da su u Mostaru stajali više od dva sata i imali još nekoliko manjih stajanja. U stvarnosti, vožnje je bilo oko devet ili devet i pol sati, zajedno s prelaskom granica. Većih čekanja na graničnim prijelazima

Put kroz BiH za samo 200 kuna

Ono što je najvažnije, sam trošak puta preko BiH do Dubrovnika novinare je koštao samo 200 kuna (prosječna potrošnja 4.5l/100km). Čak 700 kuna manje nego da su išli preko Hrvatske autocestom. Više je mogućih ruta za putovanje na more preko BiH, a slavonski novinari su se odlučili za onu preko Šamca-Zenice-Sarajeva-Mostara i svakako bi je preporučili i drugima.

 

 

 

Autor: Danas.hr
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Objavljeno: 25.08.2020