Priča započinje prije više godina kada je Joško (Joze) Šalinović pokušao kupiti jednu tvrtku u Vrgorcu i tako se zamjerio moćnicima koji ga do danas ne puštaju na miru. U borbi za istinu i pravdu, Joško Šalinović tijekom godina prikupio je brojne materijalne dokaze koji kompromitiraju mnoge političare i poduzetnike koji su preko leđa građana Vrgorca uzeli milijune i baš zato je svojevrsna „persona non grata" o čemu ćemo također pisati narednih dana.

No, u prvom nastavku skandalozne priče o šikaniranju obtelji Šalinović dohvatit ćemo se obiteljske kuće koju je Joško Šalinović napravio sukladno važećoj građevinskoj dozvoli da bi na kraju ušao u napetu igru živaca s birokratima smije li se iznad njegove kuće graditi 110 kW dalekovod Ploče- Vrgorac ili ne.

Nema kome se Šalinović nije obratio po ovom pitanju: Općinskom sudu u Metkoviću, ODO u Metkoviću, Ministarstvu graditeljstva i zaštite okoliša, Prekršajnom sudu u pločama, vrgoračkoj policiji, Ministarstvu unutarnjih poslova, USKOK-u, DORH-u, Ministarstvu pravosuđa, Sanitarnoj inspekciji itd.

Sve ih je redom upozorio kako iznad njegove kuće ne može biti dalekovod jer je to opasno po život, jer ne može nastaviti gradnju kata, jer važećim prostornim planom dalekovod nije predviđen na toj lokaciji i tako unedogled. Od svih kome se obratio, dobivao je negativna rješenja i mišljenja, nitko mu nije dao za pravo.

– Držim da je HAC krivotvorio dokumentaciju o trasi dalekovoda Ploče – Vrgorac i za to imam dokaze! Također sam siguran da je dalekovod postavljen na trasu Opuzen-Vrgorac i to bez poštivanja zakonske procedure, a to dokazujem opsežnom dokumentacijom i to: nacrt elektromagnetske mreže i planiranih dalekovoda, suglasnost Grada Vrgorca, suglasnost HEP-a itd. Moram istaknuti i činjenicu da za legalnu trasu dalekovoda Ploče – Vrgorac do danas nije izvršen postupak izvlaštenja o čemu svjedoči potvrda Ureda državne uprave u Sinju (Ur.br.:2182-05/o6-14-2), niže dokaze Joško Šalinović i čudi se da njega i njegovu obitelj država godinama maltretira i da nitko tome ne može doskočiti.

Uvjeren da se iza svega krije jedan kontroverzni poduzetnik iz Vrgorca protiv kojeg je više puta podnosio kaznene prijave (podaci poznati redakciji, op.a.), Šalinović nam pokazuje dokumentaciju iz koje se vidi da je prostorni plan prema kojem je dalekovod prošao iznad njegove kuće stupio na snagu davne 1991.godine. Međutim, na snazi je prostorni plan iz rujna 2010. godine prema kojem dalekovod nije smio proći iznad njegove kuće i izgradnja dalekovoda sukladno nevažećem prostornom planu predstavlja teško kazneno djelo!

Ono što nisu uspjeli vidjeti  u Općinskom sudu u Metkoviću, ODO u Metkoviću, Ministarstvu graditeljstva i zaštite okoliša, Prekršajnom sudu u pločama, vrgoračkoj policiji, Ministarstvu unutarnjih poslova, USKOK-u, DORH-u, Ministarstvu pravosuđa, Sanitarnoj inspekciji, jako brzo su vidjeli u Transparency International Hrvatska čija je predsjednica Davorka Budimir šokirana provođenjem bezakonja na štetu obitelji Šalinović o svemu izvijestila sve podružnice u svijetu navodeći kako je riječ o velikom korupcijskom skandalu u kojem su lokalne vlasti u suradnji s HAC-om izmijenile plansku dokumentaciju i dislocirale dalekovod s dogovorene trase, sve na štetu obitelji Šalinović. Transparency International Hrvatska u međuvremenu angažirao je svoje odvjetnike na rješavanju slučaja Šalinović te se pripremaju i za moguću tužbu protiv Republike Hrvatske pred europskim sudovima!

Slučaj Joška Šalinovića zainteresirao je i grupu novinara koji će o svemu snimiti dokumentarac te napisati knjigu. (NASTAVLJA SE...)
 
 
Izvor: Mega media
Autor: Mega media
Objavljeno: 18. 4. 2016.
Poveznica na izvor