Vlada je opet odlučila srezati troškove dosjetivši se ovoga puta kako bi mogli povećati trošarine na duhan i benzin.

Dok nam je s jedne strane premijer mazao oči kako je sve u redu, Europska je komisija svojim nezadovoljstvo to demantirala.

U kakvoj će mjeri i koliko novi nameti utjecati na džep i standard hrvatskih građana, odgovorio nam je Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata. Mišljenja je da će navedene trošarine svakako utjecati i odraziti se na standard građana. I dok pušači ne moraju razmišljati o novim cijenama kutija cigareta, ovaj trošak znatno će utjecati na potrošačke navike pušača. Izdvajanjem više novca za cigarete, oni će pokušavati uštedjeti na ostalim namirnicama, a to će se svakako osjećati i na gospodarstvu.

Stvar je zapravo vrlo jednostavna. Po iskustvu već znamo da poskupljenja koja bi trebala napuniti državnu blagajnu uvijek idu na teret i na štetu građana.

Sever naglašava da poskupljenje nije realno prikazano i da trošarina za gorivo od 20 lipa nikako ne iznosi samo 20 lipa. Na navedenu cijenu od 20 lipa dolazi još i PDV od 25 %, što bi u konačnici iznosilo 25 lipa. Stoga je važno građanima dati potpunu informaciju i točan podatak jer je ovo izravannapad na njihov džep.

Nakon poskupljenja cigareta i benzina nije isključeno kako bi i osnove namirnice koje građani svakodnevno konzumiraju mogle poskupjeti. Sever se osvrnuo na to kazavši kako se ovo nikako ne bi smjelo dogoditi jer bi se odrazilo na još manju potrošnju. Postavlja se pitanje koliko proizvođači imaju unutarnjeg prostora za amortizacije i mjere unutarnjih ušteda. Akose ova poskupljenja u proizvodnji ne odraze izravnona radnike, odrazit će se na kupca, što nas dovodi u jedan začarani krug.

Poskupljenje struje i plina ne moramo očekivati jer posljedice njihovog drastičnog poskupljenja u 2012. godinu osjećamo još i danas. Izdvajanjem visokih iznosa za plaćanje režija, građani režu troškove na hrani, odjeći, lijekovima, a sve to dovodi do narušene kvalitete života.

Licemjerno je stoga od ministara Grčića i Lalovca u Bruxellesu iznose mjere i planove novih ušteda, dok građani zapravo nisu upoznati s time što oni to točno rade jer rezultati svakako izostaju, a rješenja zapravo nema.
 
 
Preuzeto s: nhs.hr