Nezavisni cestarski sindikat (NCS) je najavio štrajk za 14. siječnja na autocesti Zagreb-Macelj jer poslodavac Egis -Road Operation Croatia, koji za koncesijsko društvo Autocesta Zagreb Macelj (AZM) obavlja poslove redovnog održavanja, namjerava smanjiti materijalna prava radnika kroz Kolektivni ugovor za 10 posto tj. oko dva milijuna kuna godišnje.

Predsjednik NCS-a Mijat Stanić rekao je na konferenciji za novinare kako poslodavac u pregovorima nije uvjerio sindikat u opravdanost smanjenja materijalnih prava, kolektivni pregovori su prekinuti, a sindikat je pozvao radnike u štrajk do ispunjenja zahtjeva, kao i na štrajk solidarnosti ostalih podružnica NCS-a.

Naglasio je kako je francusko poduzeće EGIS pristalo na niže cijene održavanja cesta s državnom, od oko milijun eura, te da je kroz razne oblike izvlačila novac iz poduzeća, kroz tvrtke-kćeri, a da sada preko radnika želi nadoknaditi te gubitke.

Radnici ne trebaju snositi posljedice loših poteza menadžmenta, kazao je Stanić i kao primjer poslovanja EGIS-a naveo je zimsko održavanje koje EGIS plaća višestruko skuplje nego HAC ONC. Napomenuo je da sve poslove koji se mogu dati u tzv. outsourcing daju se tvrtkama povezanima s EGIS-om.

Pojasnio je i da mora proći postupak mirenja od minimalno 5 dana da bi štrajk bio zakonit. Ukoliko u procesu mirenja poslodavac ne odustane od tih zahtjeva prema radnicima, idemo u štrajk 14 siječnja, naglasio je.

Kazao je da će i ostale podružnice NCS održati štrajk solidarnosti dva dana nakon početka štrajka, i to u cijeloj zemlji, u 10 društava, od kojih je najjače HAC ONC.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever rekao je da NHS podupire NCS u najavi štrajka te dodao da se loši potezi poslodavaca ne smiju prelijevati na radnike. Istaknuo je da poslodavac ima još vremena sjesti i dogovoriti se odnosno odustati od toga da preko leđa radnika naplati svoje loše poslovanje.

Autor: HRT
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Objavljeno: 23. 12. 2016.