Sindikalne središnjice ovom su akcijom još jednom pozvale Vladu Republike Hrvatske da hitno pokrene postupak ratifikacije Konvencije br. 190 Međunarodne organizacije rada o nasilju i uznemiravanju u svijetu rada. “Riječ je o Konvenciji kojom se čvrsto određuju međunarodni standardi te se po prvi puta utvrđuje opće pravo svih radnika na rad bez nasilja i uznemiravanja, bez obzira na njihov ugovorni odnos, radni status ili sektor u kojem rade. Premda su i poslodavci i sindikati suglasni oko potrebe ratifikacije Konvencije, to se do danas nije dogodilo”, izjavila je Ivana Šepak-Robić iz Matice hrvatskih sindikata. “Želimo da Hrvatska bude predvodnica dobrih praksi, stoga pozivamo Vladu RH da se obaveže na pokretanje postupka ratifikacije kao što su to učinile Italija, Finska i Španjolska te da na taj način pokaže svoje opredjeljenje za zaštitu ljudskog dostojanstva i stvaranje radnih mjesta bez nasilja i uznemiravanja”. 

Sindikati su upozorili da je pandemija koronavirusa dovela do povećanja nasilja i uznemiravanja, kako na radnom mjestu (fizičkom i online) tako i u obitelji. Nasilju na radnom mjestu posebno su izložene radnice u sektorima koje većinski čine upravo žene, a zbog značajnog porasta rada od kuće zamaglila se granica između obiteljskog nasilja i nasilja na radnom mjestu. Zbog svega navedenog izrazito je važno da žene imaju podršku na radnom mjestu i da se stvara radna kultura koja ima nultu stopu opravdavanja i umanjivanja nasilnih ponašanja, oko čega je potrebna suradnja poslodavaca i sindikata. 

“Odbor žena NHS-a započeo je u suradnji s Pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova provedbu projekta o nasilju i uznemiravanju na radnom mjestu. Želimo dobiti konkretan uvid u raširenost ovog problema budući da o tome u Hrvatskoj trenutno nemamo podataka, a zatim ćemo krenuti u izradu prijedloga izmjena zakonodavnog okvira, prijedloga smjernica za kolektivne ugovore te protokola i mjera za prevenciju, nadzor i sankcioniranje nasilja i uznemiravanja na razini poduzeća. Zalagat ćemo se za primjenu takvih protokola i mjera u poduzećima i sustavima u kojima sindikalno organiziramo te omogućiti edukacije predstavnicima radnika i poslodavaca kako bismo osigurali da se mjere što kvalitetnije provode”, izjavila je Marina Ivandić iz Odbora žena Nezavisnih hrvatskih sindikata. 

Predsjednica Ženske sekcije Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Emina Ibrahimi poručila je kako je ratifikacija konvencije Međunarodne organizacije rada br. 190 ključna u sprečavanju različitih oblika diskriminacije na radnom mjestu, rodnih stereotipa i rodne nejednakosti na radu, jer oni su temelj koji vodi nasilju i uznemiravanju u svijetu rada. “Žene, odnosno sve žrtve nasilja, nemaju vremena za čekanje – Konvenciju treba ratificirati odmah!” izjavila je Ibrahimi te poručila radnicima da ne šute pred nasiljem i zlostavljanjem: “Pozivamo radnice da nam se pridruže u borbi za svoja ženska i radnička prava. Što je više aktivnih i angažiranih žena u sindikatu, time će pitanje nasilja i uznemiravanja biti zastupljenije kroz radničku borbu. Svi imamo pravo na radno okruženje bez nasilja i uznemiravanja – jedino zajedno ga možemo izboriti!”

 

Podržala Norveška kroz program “Socijalni dijalog – dostojanstven rad” Norveškog fonda 2014. - 2021.

Supported by Norway through the Norway Grants 2014-2021, in the frame of the Programme “Social Dialogue – Decent Work”.