"Iz vezivanja toga tečaja na fiksni iznos na godinu dana proizlazi kako vlada kupuje vrijeme i svojevrstan mir sa tim kreditnim dužnicima do kraja svojeg mandata, a rješenje problema ostavlja narednoj vladi", tvrdi Sever.

Što ćemo s kreditima u eurima?

"Svi znamo kako rješenje problema tih kreditnih dužnika nije u privremenoj mjeri, nego u iznalaženju trajnog rješenja, a za što svakako ne treba godina dana", kaže Sever.

Također upozorava da su se sindikatima zadnjih dana javljali mnogi dužnici čiji su krediti vezani uz euro. I oni strahuju od slične sudbine te upozoravaju da je središnji tečaj eura u odnosu na kunu od siječnja 2009. godine do siječnja 2015. porastao za šest posto.

"Pitanje je što će se dogoditi sa tečajem eura u nadolazećem razdoblju, kao i sa tečajem švicarskog franka. Iz svega proizlazi jedno moguće trajno rješenje – ukidanje devizne klauzule i pretvaranje u kunske kredite svih kredita vezanih uz stranu valutu", tvrdi prvi čovjek NHS-a.

Zahtjev sindikata: Konverzija kredita, ali da trošak ne plaćaju dužnici

Sever apelira na Milanovića da problem kreditnog duga ne mete pod tepih i ne ostavlja narednoj Vladi, bez obzira iz čijih redova ona bila. Od Vlade Sever traži organiziranje sastanaka s predstavnicima HNB-a i komercijalnih banaka, te dogovor o prihvatljivom rješenju pretvaranja kredita vezanih uz stranu valutu u kunske, uz prihvatljivu kamatu i model rješavanja troška tog pretvaranja tako da on ne padne na leđa dužnika.

"To je jedini pravi potez koji se u ovom trenutku može i treba učiniti. Sve ostalo samo je kupovanje vremena i odugovlačenje trajnog rješenja, a time i odgađanje pomoći građanima i gospodarstvu koji cijelo vrijeme sve to plaćaju ili nemaju od kuda platiti pa dospijevaju u blokade i ovrhe. Na kraju, ne zaboravite, naš narod kaže – 'Što možeš učiniti danas, ne ostavljaj za sutra!'", poručuje Sever.


Preuzeto s: nhs.hr