Seminar je namijenjen predstavnicima radnika u nadzornim odborima tvrtki, sindikalnim povjerenicima, članovima pregovaračkih odbora, članovima radničkih vijeća i drugim zainteresiranim članovima sindikata. Predavačica na seminaru je Katarina Litva, gospodarska savjetnica u NHS-u.
 
U uvodnom dijelu je Krešimir Sever, predsjednik NHS-a, pozdravio sve prisutne i dodatno pojasnio razloge održavanja ovog seminara budući sindikalni pregovarači trebaju imati široka znanja, a jedno od njih je analiza financijskih izvješća.
 
Osnovna je svrha financijskih izvješća pomoći korisnicima u ocjenjivanju financijskog položaja, profitabilnosti i budućeg prosperiteta nekog poduzeća. Analiza financijskih izvješća nužna je kod kolektivnog pregovaranja iz razloga što se na temelju analitičkih pokazatelja, koji se izvode iz temeljnih financijskih izvješća, dobiva slika o stvarnom financijskom položaju tvrtke u svim segmentima poslovanja te sindikatima može pomoći prigodom pronalaženja argumenata, ukoliko se traži povećanje plaća i/ili

materijalnih prava radnika, kao i u slučaju kad druga strana namjerava smanjiti ta prava. Također, poznavanje osnova financijskog izvješćivanja može uvelike unaprijediti samu kvalitetu kolektivnih ugovora, posebice u dijelu u kojem se isplata dodatnih materijalnih prava vezuje za uspješnost poslovanja tvrtke.
 
Tijekom seminara sudionici su upoznati sa bilancom, računom dobiti i gubitka, konsolidiranim i nekonsolidiranim izvještajima, imovinom, obvezama i kapitalom, prihodima, rashodima, pokazateljima likvidnosti, zaduženosti i profitabilnosti, novčanom tijeku te drugim bitnim pokazateljima. Posebna je pozornost posvećena plaći – sastavnicama i obračunu plaće.
 
Seminar je završen praktičnim vježbama, a sudionici su tijekom seminara aktivno sudjelovali sa dodatnim pitanjima.
 
 
Preuzeto s: nhs.hr