Josip Sapunar, nekada optuženik u aferi HAC-Remorker, prvi je svjedok na suđenju Božidaru Kalmeti i ostalima, a na klupu za svjedoke zagrebačkog Županijskog suda trebao bi sjesti 2. studenog.

Bivši član Uprave HAC-a priznao je krivnju te se nagodio s USKOK-om, a osuđen je na godinu dana zatvora, koja mu je zamijenjena radom za opće dobro. Uz to je sklopio i izvansudsku nagodbu s USKOK-om prema kojoj u državni proračun mora uplatiti 5,8 milijuna kuna.

Suđenje Kalmeti i ostalima počelo je prije desetak dana, no prošlo je u ispod javnog radara zbog uhićenja osumnjičenih u akciji Agrokor. Bivši gradonačelnik Zadra optužen je u jednom od krakova afere Fimi medije, a s ostalim optuženicima tereti se da je iz HAC-a preko tvrtke Remorker izvukao oko 15 milijuna kuna i 800.000 eura, kako tvrdi USKOK.

Osim njega optuženi su i Zdravko Livaković, Milivoj Mikulić, Stjepko Boban, Damir Kezele, Miroslav Bunić, Jurica Prskalo i Marijo Lovrinčević. Na početku suđenja svi su zanijekali krivnju, a osim te činjenice najzanimljiviji detalj su bili podaci o njihovoj imovini.


Kalmeta je tako kazao da koristi pravo na naknadu plaće u roku od šest mjeseci, a ta plaća iznosi 15.600 kuna. Od imovine ima stan, zemljište u Zadru od 6500 kvadrata, gumenu brodicu, vespu i Fiat uno. Zdravko Livaković, Kalmetin susjed - žive stan do stana - te nekada njegov najbliži suradnik, ima plaću od 11.000 kuna, vlasnik je stana u kojem živi, ima brod star 14 godina, vespu, poslovni udio u tvrtki od 20.000 kuna kapitala te dvije dionice tankerske plovidbe.

Mikulić je vlasnik stana u Zagrebu, kuće u Imotskom i zemljišta od 600 kvadrata u Pakoštanima, a protiv njega se vodi i kazneni postupak zbog nesreće na radu sa smrtnom posljedicom.

Kazneni postupci, osim ovog koji je tek započeo, još se vode i protiv Bunića (zloporaba položaja), Prskala (zloporaba položaja) i Lovrinčevića (zloporaba položaja). Svi oni od imovine uglavnom imaju stanove u kojima žive te vikendice, a među optuženicima najštedljiviji je Kezele, koji je prijavio da ima između 300.000 i 400.000 eura štednje
 
 
Izvor: Večernji.hr
Autor Ivana Jakelić
Foto: Daniel Kasap/Pixsell
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
Objavljeno: 1. 11. 2017.
Poveznica na izvor