Za Vladu monetizacija ide dalje: Počeli pregovori o autocestama

Predstavnici inicijative 'Ne damo naše autoceste' Saboru su u studenom predali potpise više od 530 tisuća birača za raspisivanje referenduma kojim bi se zabranilo davanje u koncesiju izgrađenih autocesta. Nakon što je od Vlade zatražio i dobio očitovanje da je prikupljeno više od 10 posto potpisa birača potrebnih za raspisivanje referenduma, Sabor bi u slijedećem koraku trebao odlučiti raspisati referendum ili zatražiti očitovanje Ustavnog suda o referendumskom pitanju.

Mijat Stanić: Imamo više od 460.000 važećih potpisa, uskoro referendum

U nacrtu odluke koja će senaći pred Odborom upozorava se da inicijativa predlaže ne samo zabranu davanja u koncesiju autocesta, nego i apsolutnu zabranu koncesioniranja svih javnih cesta, ukupno više od 27 tisuća kilometara.Upozorava se da javnu cestu, uz cestovne građevine, među ostalim čine i građevine za odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda te zemljišni pojas uz cestu širine najmanje jedan metar te građevine potrebne za održavanje cesta i pružanje usluga vozačima. Ako bi se u potpunosti zabranilo koncesioniranje, značilo bi to da se u koncesiju ne može davati ni oglašavanje uz javne ceste, ni uslužne djelatnosti poput ugostiteljstva, trgovine, benzinskih crpki i sl., kao ni usluge uklanjanja nepropisno parkiranih vozila s javne ceste, kaže se u nacrtu. Upozorava se da je riječ o uslugama koje su prijeko potrebne za nesmetano odvijanje cestovnog prometa.

U nacrtu se tvrdi da bi predloženi referendum u pitanje doveo obveze koje je Hrvatska preuzela kao članica EU, i to s aspekta slobode poduzetništva i tržišnog natjecanja. Ukoliko Ustavni sud ne bi prihvatio da je referendumsko pitanje nedopušteno sa stajališta Ustava, tada je Odbor mišljenja da bi bilo potrebno zatražiti od Suda Europske unije da odgovori na pitanja koja se tiču tumačenja prava Europske unije u svjetlu predloženog referendumskog pitanja i zabrane koja je u njemu sadržana.
 
 
 
Izvor: Hrt.hr
Autor: Hrt.hr
Screenshot: Hrt.hr
Objavljeno: 4. 2. 2015.