Marko Filaković kupio je i uredno platio 54.000 eura za stan u Divaltovoj ulici u Osijeku. Zgradu je sagradila KT Tehnogradnja, a bilo je to prije pet godina. Sa strahom danas očekuje deložaciju jer je ta građevinska tvrtka završila u stečaju i ostala dužna 900.000 eura Erste banci. Agonija je počela još prije tri godine, banka im je hipotekom "sjela" na stanove.

– Svi stanari su platili stanove, a onda je banka dan prije proglašenja stečaja nad KT Tehnogradnjom s pola stanova skinula teret, a na pola ostavila. Skinula je teret imućnijim vlasnicima, a nama skromnijeg imovinskog stanja ga je ostavila – očajan je Filaković. Ne podmire li stanari dug, ostat će, nastavlja, bez krova nad glavom. Filaković, njegova supruga, šestogodišnja kćer i dvogodišnji sin trebali su u srijedu biti deložirani. No, uspjeli su to odgoditi jer su napisali žalbu i tražili novu procjenu stana.

– Pisao sam predsjednici države pa je ona tražila od njih da se očituju, a danas sam dobio odgovor da ostaju pri svome zahtjevu, odnosno da im platim 17.000 eura odmah i još toliko kroz deset godina. Ne mogu pristati na to jer taj novac niti imam, niti smatram da trebam dva puta platiti isti stan – govori on. Plaća mu je tri tisuće kuna.

U istoj je gabuli još 21 vlasnik. Ogorčeni, mirno su prosvjedovali pred poslovnicom Erste banke u središtu Osijeka, a imaju i potporu Živog zida koji su deložaciju, kažu, spremni spriječiti svojim tijelima.

– Tražilo se od nas dodatnih 600 eura po kvadratu. Cijena od 1600-1700 eura po kvadratu u Divaltovoj ulici je strašno velika. Pokušavamo skupiti neki novac, ali to je gotovo nemoguće. Nemoćni smo. Imamo sustav koji nas gazi, imaju definitivno super tim odvjetnika i sastavili su genijalne ugovore da banka bude zaštićena. Ja to ne osporavam, ali ne može netko reći da naši prvotni novci nisu ništa vrijedili – priča Anamarija Babić, koja je trebala biti deložirana još 31. siječnja. Sve su prijavili USKOK-u prije dvije godine.

– Država je ta koja bi trebala reagirati i pomoći, no čini se da joj nije stalo do građana. Nismo nikome ništa dužni, svoje smo platili i imamo to crno na bijelom. Nismo bili jamci KT-u da sada plaćamo njihov dug – rekao je Filaković koji je "sve sudove izgubio". Osporavaju tvrdnju banke kako je sa 40 posto vlasnika postignut dogovor: "Postignut je samo sa šest osoba koje nisu bile u cijelosti isplatile stanove i KT-u su ostale dužne 180 do 200 tisuća kuna."

Erste banka nedavno je priopćila kako nije odgovorna "ni za kakve radnje ili propuste graditelja prema kupcima", no bez obzira na to "s kupcima stanova nastoji pronaći optimalno rješenje".

 
 
Izvor: Večernji.hr
Autor: Suzana Lepan Štefančić
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
Objavljeno: 2. 4. 2015.