Projekt restrukturiranja cestovnog sektora dobro napreduje. U prvoj godini provedbe ostvareni su zacrtani ciljevi i vidi se da dug toga sektora može postati samoodrživ, ocijenili su na susretu s novinarima predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Svjetske banke i tvrtki iz cestovnog sektora. Projekt restrukturiranja trajat će do 2022., kada bi se trebala ostvariti financijska održivost sektora, povećati operativna učinkovitost cestarskih tvrtki te omogućiti jači nadzor i planiranje unutar sektora.

Za to je dobiven zajam Svjetske banke od 22 mil. eura. Do kraja prošle godine utrošeno je 4,8 mil. eura za otpremnine za 210 zaposlenih iz HAC-a i HAC-ONC-a. U dogovoru sa socijalnim partnerima ove se godine planira odlazak još 90 zaposlenih, za što se namjerava potrošiti još oko 2 mil. eura. Ukupno je u cestovnom sektoru oko 3.200 zaposlenih, a sezonski se planira zaposliti sličan broj kao i lani, oko 130 radnika. Plan je da se sadašnjih 2,7 radnika po kilometru cestovne mreže svede na 2,2, što je europski prosjek. Očekuje se da bi do 2022. trebalo 'nestati' 950 blagajnika na naplati cestarine, jer se planira definiranje novog sustava naplate. Za sada se još ne zna kakav će to sustav biti, a 9. travnja bit će otvorene ponude na natječaj za izbor savjetnika. Odluka o tome kakav bi se sustav uveo trebala bi biti donesena u prvoj polovini 2019..

 
Priprema se drugi krug financijskog restrukturiranja

Kako je najavljeno, drugi krug financijskog restrukturiranja cestovnog sektora priprema Vlada te će, ako sve bude u redu, biti predstavljeni sutra na Vladi, potvrdio je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, koji je na ulasku u Banske dvore rekao da je danas na sjednici Vladina užeg kabineta prijedlog za refinanciranje oko 1,8 milijardi eura duga cestovnog sektora. Time s međunarodnom obveznicom iz prošle godine 'završavamo' više od pola ukupnog duga cestovnog sektora uz ukupne uštede u te dvije akcije od oko 350 milijuna kuna godišnje samo na kamatama", rekao je Butković, koji je to ocijenio dobrim poslom.

 
Butković: Odluke o cestarinama nema do kraja godine

Butković je potvrdio kako se do kraja ove godine neće ništa znati o novom sustavu naplate cestarina. "Odluku ćemo pričekati do kraja godine, upravo sada ugovaramo studiju, uključit ćemo domaće i strane konzultante. To ne znači da smo rekli ne vinjetama, vidjet ćemo hoće li to biti u elektroničkom obliku ili GPS, pustimo da to struka kaže", kazao je Butković uoči početka sastanka užeg kabineta Vlade.
 
 
Izvor: HRT.hr
Autor: D.M./HRT/Hina
Foto: HRT.hr
Objavljeno: 28. 3. 2018.
Poveznica na izvor
 
 
 
 
Još o istoj temi:
 
Index.hr
 
Index.hr