ZAGREB – Predstavnici obje referendumske inicijative, o zabrani outsourcinga i protivnici davanja autocesta u koncesiju, pozvat će u srijedu saborske zastupnike da ne upućuju Ustavnom sudu zahtjev za provjeru ustavnog pitanja već da odmah raspišu referendum.

Koordinator inicijative »17 sindikata protiv outsourcinga« Željko Stipić kazao nam je da je obrazloženje odluke Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav kojom se traži provjera ustavnosti pitanja prazno i promašeno.

– Kada bi se s takvim obrazloženjem išlo pred Ustavni sud narušio bi se dignitet Sabora, kazao je Stipić. Ustvrdio je da se u obrazloženju navodi da se sindikati zalažu za rješenje koje je protivno Ustavu, a oni se zalažu za održavanje sadašnjeg stanja što znači da je sadašnje stanje, koje traje već četvrt stoljeća, protivno Ustavu. Saborski Odbor se poziva i na propise EU i ono što je zapisano u hrvatskom pristupnom ugovoru.

Stipić je rekao da su od Ministarstva vanjskih i europskih poslova dobili odgovor na svoj upit te da u pristupnim pregovorima nije bilo riječi ni o outsourcingu, a niti o spin offu. Treća sporna točka za njega je tvrdnja da referendumska inicijativa nije dala obrazloženje odluke pri čemu se Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav poziva na odluku Ustavnog suda od 12. kolovoza prošle godine.

– Zahtjev da se da obrazloženje doista se navodi u toj odluci, ali mi smo potpise predali mjesec dana prije te odluke Ustavnog suda, zaključio je Stipić.

Koordinator inicijative »Ne damo naše autoceste« Mijat Stanić izjavio je da razlozi iz obrazloženja odluke Odbora ne stoje, a istaknuo je dva. Odbacio je tvrdnju da bi se zabranom koncesioniranja autocesta ugrozila Hrvatska u proceduri prekomjernog deficita koji jest hrvatska obveza, ali se ne rješava koncesijom.

Naveo je i da nije točno da se prema njihovu prijedlogu pomoćni poslovi, poput ugostiteljstva, uz javne ceste ne mogu davati u koncesiju. To ničim nije zabranjeno u našem prijedlogu, a cilj je potaknuti razvoj tih poslova kako bi se potaknula ekonomska aktivnost koja je uz autoceste, otkako je ministar Siniša Hajdaš Dončić, najgora u povijesti, izjavio je Stanić.
 
 
Izvor: Novi list
Autor: Tihomir Ponoš
Foto: D. Kovačević
Objavljeno: 24. 2. 2015.