Ovom inicijativom traže da se broj potrebnih potpisa za raspisivanje referenduma smanji sa sadašnjih najmanje 10 posto birača (oko 380.000) na 200.000 birača te da se ti potpisi mogu skupljati na svakom prikladnom mjestu, a ne samo u uredima državne uprave.

Isto tako tražili su od Ustavnog suda izjašnjavanje o svoja dva referendumska pitanja, no Ustavni sud im je odgovorio da njihov podnesak nije podoban za upućivanje u jedan od ustavnosudskih postupaka.

Jako smo zadovoljni, nikad nismo bili spremniji. Građani uopće ne pitaju o čemu je riječ, već sami dolaze potpisati. Očito da smo dobro iskomunicirali poruku”, rekao je Mijat Stanić predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata glavni organizatorpotpisivanja inicijative “Referendum za referendum”.

U Slavonskom Brodu na štandu smo zatekli saborskog zastupnika Boru Grubišića koji je svojim potpisom Inicijativi dao podrškute u ime Kluba zastupnika HDSSB-a u Hrvatskom saboruponudio pomoć u daljnjoj organizaciji diljem RH. Podsjetio je da je referendum najviši oblik demokracije i da volja građana mora biti ispoštivana. Saborski zastupnici su narodni zastupnici i moraju učiniti sve da tako bude.

Logističku pomoćInicijativi “Referendum za referendumdao je i vijećnik u Županijskoj skupštini Brodsko-posavske županijeIvica Janković, te kao i veliki broj istaknutihBrođanasvojim potpisom podržaoje ovu inicijativu.

Vladin prijedlog zakona da se potpisi za referendum skupljaju isključivo u prostorima državne uprave je za njih direktan napad na demokraciju kojim se želi građanima otežati raspisivanje referenduma.

Podsjećamo, ministar pravosuđa Orsat Miljenić bio je sklon tumačenju zakonskih propisa o referendumu koji govori da se za raspisivanje referenduma mora izjasniti 10 % stanovništva kako ga je volja. Tako je ministar na počeku tvrdio da je za referendum potrebno prikupiti 420 tisuća potpisa, da bi se ta brojka u njegovim kasnijim javnim nastupima gotovo magično pustila za oko 50 tisuća ljudi.

Prikupljanje potpisa trajat će od 30. svibnja do 13. lipnja i u svih 127 gradova u Hrvatskoj. Kako se inicijativa mjesecima ranije počela pripremati, organizatori su optimistični te smatraju da će ovaj put prikupiti milijun potpisa građana.
 
Štand za prikupljanje potpisa postavljen na slavonskobrodskom korzu
 
Mijat Stanić, Boro Grubišić i Ivica Janković
 
 
Izvor: HRnews.hr
Autor: HRnews.hr
Foto: HRnews.hr
Objavljeno: 1. 6. 2015.