U hrvatskim medijima, koji građane bombardiraju gomilom senzacionalnih tema, nekako ispod radara prolazi činjenica da je u tijeku izmjena Zakona o referendumu. Predložene izmjene potaknule su 15 sindikata i sedam nevladinih organizacija da se okupe i pod geslom Nećete bez naroda građanima predlože dva pitanja za novi referendum (a posljednji za koji vrijedi aktualni Zakon), usvajanjem kojih bi, se prema njihovom mišljenju, povećala participacija građana u važnim odlukama i doprinijelo aktiviranju građana kao korektiva Vlade.

Potpisi za referendum prikupljaju se od 30. svibnja i trajat će do 13. lipnja u ponoć.

Prijedlozi pitanja za referendum su:

1. Jeste li za prijedlog da se članak 87., stavak 3. Ustava Republike Hrvatske izmjeni na način da će o pitanjima iz stavka 1. i 2. Hrvatski sabor raspisati referendum u skladu sa zakonom ako to zatraži 200.000 birača u Republici Hrvatskoj?

Prema važećem zakonu, za raspisivanje ovoga referenduma bit će potrebno 381.709 potpisa, kako je rekao Ministar uprave Arsen Bauk, odnosno potpisi čak 10% građana u svega 15 dana. Detaljnije obrazloženje ovoga pitanja potražite na linku.

2. Jeste li za prijedlog da se članak 8c., stavak 1. Zakona o referendumu i drugim oblicima osobnog sudjelovanja u obavljanju državne vlasti i lokalne i područne (regionalne) samouprave izmijeni na način da se potpisi kojima se traži raspisivanje referenduma na zahtjev birača mogu prikupljati na svakom prikladnom mjestu na kojem je moguće održati javno okupljanje, u skladu sa zakonom kojim se uređuje pravo na javno okupljanje?

U prijedlogu novog Zakona o referendumu prikupljanje potpisa dopušteno je samo u tijelima državne (državni referendum), odnosno lokalne uprave (lokalni referendum), te putem servisa e-građanin, koji trenutno koristi oko 150 000 Hrvata. Detaljnije obrazloženje pitanja, uz zanimljive informacije o načinu dodijele mjesta za prikupljanje potpisa za referendumska pitanja u gradu Splitu, pročitajte ovdje.

Podsjetimo, prilikom prvoga saborskog čitanja prijedloga novoga zakona, dio zastupnika ustvrdio je da je predloženi zakon lošiji od aktualnog te da uvodi represiju.

Nacrt prijedloga preuzmite sa stranice Sabora, a GONG-ove primjedbe na prijedlog potražite na njihovoj službenoj stranici.

Potpiši i u Splitu

U Splitu se potpisi prikupljaju na sljedećim lokacijama:
Narodni trg (Pjaca)
Riva (Obala hrvatskog narodnog preporoda)
Obala hrvatskog narodnog preporoda (ulaz u Dioklecijanove podrume)
Marmontova ulica
ispred KBC-a Split (Spinčićeva ulica)
Brodogradilište Split, nogostup ispred ulaza ( Put Supavla 9)
Gradska tržnica, ispred Crkve Sv. Dominika
ispred zgrade Banovine (Grad Split, Branimirova )
ispred zgrade Županije splitsko-dalmatinske (Domovinskog rata )
ispred trgovačkog centra Emmezeta (Kaštel Sućurac, Cesta Dr.F.Tuđmana)
Sveučilišna knjižnica – ulaz, Kampus, R. Boškovića
Split 3, Prima 3 –Ruđera Boškovića
Djardin, Strossmayerov perivoj – južni ulaz, Sredmanuska ulica
Željeznički kolodvor – ulaz Zlodrina poljana 20
Cukarin – ispred ulaza, Matice hrvatske
Tržnica Sućidar – Perivoj Ane Roje

Lokacije u ostalim gradovima potražite na službenom popisu.
 
 
Izvor: Infozona.hr
Tekst: KMaja
Foto: tris.com.hr
Objavljeno: 1. 6. 2015.