Prvo pitanje se tiče izmjene Ustava Republike Hrvatske i glasi:
„Jeste li za prijedlog da se članak 87., stavak 3. Ustava Republike Hrvatske izmijeni na način da će o pitanjima iz stavka 1. i 2. Hrvatski sabor raspisati referendum u skladu sa zakonom ako to zatraži 200.000 birača u Republici Hrvatskoj?“
 
A drugo pitanje se odnosi na izmjene Zakona o referendumu i glasi:
 „Jeste li za prijedlog da se članak 8c., stavak 1. Zakona o referendumu i drugim oblicima osobnog sudjelovanja u obavljanju državne vlasti i lokalne i područne (regionalne) samouprave izmijeni na način da se potpisi kojima se traži raspisivanje referenduma na zahtjev birača mogu prikupljati na svakom prikladnom mjestu na kojem je moguće održati javno okupljanje u skladu sa zakonom kojim se uređuje pravo na javno okupljanje?“
 
U Italiji traže isti broj potpisa, a Talijana – 60 milijuna(!)
 
Zašto baš ta dva pitanja (vidi ovdje: Referendumska-pitanja)?
 
Prvo jer je i dalje na snazi čudesna ustavna odredba po kojoj je potrebno prikupiti čak 400 tisuća potpisa kako bi se priredio referendum. Kako bi stvari bile jasnije, isti broj potpisa traže i talijanske vlasti, no u Italiji živi oko 15 puta (!) više stanovnika (oko 60 milijuna osoba).
 
Drugo pitanje želi spriječiti perfidno planirane izmjene Zakona o referendumu, po kojemu bi se potpisi građani sakupljali isključivo u uredima državne uprave, a ne na ulicama i trgovima kao do sada, što bi, jasno je, vjerovatno dovelo do propasti svake referendumske inicijative, a tako i mogućnost upliva građana u neke moguće štetne odluke vlasti.
 
Podsjetimo, inicijtiva „ZA REFERENDUM!“ je osnovana pije nekoliko dana, a zasad je čine od 15 sindikata i 7 udruga civilnog društva, a od kojih su neki i sudelovali u uspješnoj organizaciji prikupljanja potpisa za referendumska pitanja o tzv. monetizaciji autocesta i tzv. outsourcingu.
 
Mijat Stanić iz inicijative„ZA REFERENDUM” nazvao je planirani referendum zbog njegove sudbinske važnosti za budućnost sudjelovanja građana ‘referendumom svih referendumma’.
 
 
Važan alat i najučinkovitije oruđe
 
- Ovo radimo jer smatramo svojom dužnošću da moramo učiniti sve da ostavimo mogućnost budućim generacijama da se bore protiv nekih budućih štetnih odluka budućih vlada referendumima, što se sada želi onemogućiti – pojasnio je Mijat Stanić.
 
 
- Ovo je vrlo važan alat. Sutra će možda biti privatizacija voda, šuma… sprema se privatizacija zdravstva… Što ćemo mi učiniti na sve to što nam se sprema ako ostanemo bez tog najučinkovitijeg oruđa – referenduma? – nadovezao se Željko Stipić iz incijative.
 
Inače, referendumska pitanja obrazložili su ustavnopravni stručnjaci Pravnoga fakulteta u Zagrebu: prof. dr. sc. Robert Podolnjak i doc. dr. sc.