Na fotografiji: Gianvlado Klarić, Zdravko Vidak, Tulio Demetlika, Glorija Paliska Bolterstein i Neven Vretenar
 
Pitanje na referendumuskim listićima glasit će: “Jeste li za izgradnju TE Plomin C 500 na ugljen?“. Troškovi referenduma procijenjeni su na 50 do 60 tisuća kuna za grad i po 30 tisuća za općine, što su iznosi, kazao je gradonačelnik Demetlika, približni onima kod izbora u mjesnim odborima.

Napomenuo je da su svjesni činjenice da je referendum lokalnog i savjetodavnog karaktera, ali da ne može biti zabranjen jer su u pitanju ljudsko zdravlje i okoliš.

„Iz materijala koji su dostavljeni vijećnicima vidljivo je što smo sve činili da se poštuje prostorno planska dokumentacija Istarske županije i što je sve Vlada učinila u promjeni zakona da bi moglo doći do realizacije Plomina C. Tražili smo kvalitetnu studiju o utjecaju na zdravlje i studiju o prednostima i nedostacima energenta ugljena i plina, ali to ni Vlada ni HEP nikada nisu učinili“, kazao je Demetlika.

Napomenuo je da pregovori s izabranim izvođačem Marubenijem predugo traju, što znači da se kreću prema uvjetima nepovoljnima za Vladu i HEP, a time i građane. S druge strane Europska komisija među prioritetne projekte uvrštava LNG terminal na Krku, čemu se priklanjaju i SAD, a taj je objekt u skladu s Prostornim planom Istarske županije iz 2008. godine u kojemu je trasiran plinovod od Krka do Plomina, što daje mogućnost izgradnje termoelektrane na plin. 
 
 
Izvor: Istarski.hr
Autor: Robi Selan
Foto: Robi Selan
Objavljeno: 13. 2. 2015.