Radnici podsjećaju da su u četvrtak premijeru Zoranu Milanoviću uputili otvoreno pismo u kojem od njega traže da konačno kaže kakvu on sudbinu Ine vidi, međutim, još nisu dobili odgovor na to pismo. U posljednje tri godine već je 4000 radnika Ine ostalo bez posla i ovo im je sedmi skup na kojem pokušavaju ukazati na važnost očuvanja Ine, kako zbog poslova radnika, tako i zbog ukupnog hrvatskog gospodarstva. Maja Rilović, predsjednica Sindikata INAŠ rekla je da je neposredni razlog za prosvjed najava zatvaranja Rafinerije u Sisku, zbog čega novih 800 ljudi treba ostati bez posla.

– Danas se radnici Ine dijele na one koji su u programu zbrinjavanja i na one koji će tek biti u njemu. Najava zatvaranje rafinerije udarci su na energetsku stabilnost naše zemlje. Zbog pogubne upravljačke politike MOL-a Ina tone sve dublje. Ovo je naš poziv Vladi da hitno zaustavi uništavanje Ine – poručila je Rilović na Markovutrgu ustvrdivši kako Ina mora biti ponos Hrvatske i mjesto zadovoljnih radnika.
 
 

– Postoji li, premijeru Zorane Milanoviću, kod vas potrebna volja za spašavanje Ine i da se konačno jasno i nedvosmisleno očitujete o budućnosti Ine bez fige u životu – dodala je Rilović, a na spomen premijerovog imena svi prosvjednici su počeli glasno zviždati. Radnici naglašavaju da ne prosvjeduju u ime politike, već kako bi spasili Inu od propasti.

– Treba li nam golub pismonoša ili referendum da biste nas čuli – zapitali su radnici premijera. Božo Mikuš iz SING-a kaže da je vrijeme da se većinski dioničari dogovore o sudbini Ine. – Ili dogovor ili razlaz, više nema vremena za jalova pregovaranja, vrijeme je za dogovor – poručio je Mikuš.

– Ina, nekad ponos Hrvatske, sada se pretvara u mađarsko skladište – dignite glas i zaustavite uništavanje Ine, za bolju budućnost naše djece. Ne dajmo da nas gaze oni koji nisu gradili Inu, a sada je uništavaju –poručili su organizatori prosvjeda.

Sindikati ističu kako su se, u posljednje dvije godine, u više navrata obraćali premijeru dopisima i javnim apelima, glasno upozoravajući da se planskim zanemarivanjem i lošim upravljanjem Inu sustavno uništava i svodi na podružnicu MOL grupe.

Preuzeto s: nhs.hr