Govorili su onovim limitima u proračunu, koji se odnose na materijalne troškove i subvencije. Ukupan fiskalni napor dodatnih mjerakojima Vladamislismanjiti deficit iznosi 2,09 milijardi kuna ili 0,634 posto BDP-a. Nadaju se da će to biti dovoljno21. travnja, koji bi trebaobiti ključan datum kada će se početi vrednovati mjere koje su predstaviliu Bruxellesu.Uskoro će biti prezentiran iNacionalni program reformi,možda već ovaj četvrtak nakon sjednice Vlade, najavili su. Zasad nije potreban rebalans proračuna, kazao je ministar financija.

Milanović: Neće biti dodatnih ušteda na račun građana

Javni dug 85 posto BDP-a - za analitičare očekivano

Grčić i Lalovac najavili su uštede u Hrvatskim vodama,Hrvatskim cestama, FZOEU-u iHZZO-u. Jedna od Vladinih namjeraje, kako je otkrio Grčić,izvršiti pritisak na uprave ARZ-a, Hrvatskih cesta i HAC-ONC-adajoš snažnije krenu u restrukturiranje.Planiraju smanjitideficit HŽ-a za 200 milijuna kuna i HAC-a za 50 milijunate donijeti plan restrukturiranja ovih poduzeća za razdoblje od 2016. do 2018. godine.

Trošarinama na benzin i duhan povećat će prihode, a rashode će ukupno smanjiti za 870 milijuna kuna, najavio je. Parafiskalne nametesmanjit će za dodatnih 330 milijuna kuna, čine namjeravaju rasteretiti poduzetnike.Ove mjere racionalizacije ne donosimo isključivo radi Europske komisije. Ovo je prije svega zahrvatsko gospodarstvo, privatni sektor i konkurentnost, kazao je Grčić.

Spojit će najmanje 10 agencija, gdje planiraju racionalizaciju materijalnih troškova i ograničavanje službenih putovanja. Agencijama, zavodima i institutima ograničit će službena putovanja, nabavu vozila, ugovore o djelu, računalne usluge, telefone... Dodatna penalizacija odlaska u prijevremenu mirovinujedino jeoko čega se, kaže, nisu dogovorili. Cijela ova priča počinje odmah, odogovorio je Grčić na pitanje kada planiraju 'spajati' agencije i dodatno rasteretiti poduzetnike.

Podsjetimo, Državni zavod za statistiku predstavio je izvješća o prekomjernom proračunskom deficitu i razini duga opće države. Deficit proračuna za prošlu godinu je 5,7% ili 18 milijardi i 800 milijuna kuna, a opći dug države dosegnuo je 279,5 milijardi kuna, odnosno 85 posto BDP-a. Riječ je onovoj europskoj metodologiji koju Hrvatska mora primjenjivati zbog Postupka o prekomjernom deficitu.
 
 
Izvor: Hrt.hr
Autor: HRT.hr
Foto: Davor Erceg/HRT
Objavljeno: 20. 4. 2015.