Predstavnici tri sindikalne središnjice, među kojima su bili i radnici odjeveni u svoja radna odijela, dijelili su saborskim zastupnicima i ministrima letke i tekst otvorenog pisma upućenog predsjedniku Vlade RH, predsjedniku Hrvatskog sabora, ministru rada i mirovinskog sustava i zastupnicima u Hrvatskom saboru.

Tekst otvorenog pisma sadrži sindikalni odgovor na prijedloge mirovinske reforme koje je dosad predstavila Vlada RH, uključujući i argumente zbog kojih ubrzanje podizanja dobi za odlazak u mirovinu na 67 godina, kao i povećanje penalizacije prijevremenih mirovina, sindikatima nisu prihvatljivi. Sindikalne središnjice podržavaju poticanje dužeg ostanka u svijetu rada, ali smatraju da se ono mora postići poticajima, a ne kaznama, te na način da se prvo stvore uvjeti da većina radnika uopće može ostati raditi do 65 godina starosti, a potom da, oni koji to mogu i žele, nastave raditi i duže. Predložene mjere taj učinak neće postići, ali će umjesto toga povećati prilijev novih umirovljenika i pritisak rashode mirovinskog sustava.

Istaknuta je i neprimjerenost dosadašnjeg načina vođenja procesa, jer su sindikalne središnjice, kao legalni i legitimni predstavnici radnika kojih se mirovinska reforma najviše i tiče, dosad u reformu bile uključene samo na razini forme. Socijalnim partnerima i stručnjacima u radnoj skupini Vlada smo povremeno prikazuje svoje prezentacije, a pravog dijaloga uopće nema.

Mirovinska reforma ne vodi se kroz socijalni dijalog već između stranaka na vlasti, koje se nisu pripremile za izmjenu bilo kojeg mirovinskog zakona. Mi inzistiramo da se rad na reformi vrati u radnu skupinu, jer sindikati, kao socijalni partneri, dosad nisu dobili mogućnost ozbiljne rasprave o Vladinim prijedlozima. To nije socijalni dijalog, poručio je Mladen Novosel, predsjednik SSSH.

Vlast i Vlada se okrenula od ljudi za koje bi trebala raditi. Okrenula se u pravcu recepture Međunarodnog monetarnog fonda, Svjetske banke i Europske komisije. Argumenti su vrlo jasni. Argumenti su na našoj strani, samo je pitanje je li u ovoj vlasti jači argument ili žudnja da se na vlasti ostane, rekao je Krešimir Sever, predsjednik NHS-a.

Vlada govori o poticanju duljeg ostanka u svijetu rada. Mi ne vidimo nikakvo poticanje. Riječ je samo o zabrani odlaska u mirovinu, kasnijoj mogućnosti odlaska u mirovinu, nadovezao se Miroslav Hrašćanec, predsjednik HURS-a.
 
 
Cjeloviti tekst otvorenog pisma:

    Otvoreno pismo sindikalnih središnjica u PDF formatu
   
    Letak - mirovinska reforma