"Moje glavno pitanje i zahtjev bankama i HNB-u je - prikažite bilance. Kojeg dana su milijarde švicarskih franaka ušle u hrvatski bankovni sustav, po kojem tečaju je franak promijenjen u kunsku likvidnost i kada su se počeli odobravati krediti u kunama s valutnom klauzulom u švicarskim francima", izjavio je prof. Jakovčević za HRT, komentirao pismo kojim HUB od dekana Ekonomskog fakulteta traži da se javno ogradi od izjava dr. Jakovčevića i dr. Ivana Lovrinovića, profesora zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, vezano za kredite u švicarcima, a od profesora traži javnu ispriku.

Dr. Jakovčević je naglasio da je pismo HUB-a uistinu ''staljinistički'' pokušaj zastrašivanja intelektualaca, navodi HRT.

"Ovo je poraz HUB-a. Ne znaju nastaviti argumentiranu raspravu, nego se služe ''staljinističkim'' zastrašivanjem", poručio je dr. Jakovčević.

Najavio je da će s profesorom Lovrinovićem o svemu progovoriti na konferenciji za novinare, nakon što analiziraju izjave iz HNB-a i HUB-a.

Dr. Jakovčević naglašava da sve stavove i argumente koje iznosi - iznosi u svoje ime, a ne u ime fakulteta.

Hrvatska udruga banaka uputila je danas pismo dekanu zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Lajošu Žageru, u kojem su ga "zamolili za pojašnjenje stoji li Ekonomski fakultet iza javnih nastupa profesora Drage Jakovčevića i Ivana Lovrinovića", tvrdeći kako su izjave prof. Jakovčevića i Lovrinovića netočne i štetne.

HUB navodi kako je to "drastično došlo do izražaja u opetovano ponavljanim tvrdnjama da banke manipuliranjem tečajem ostvaruju ekstraprofite na račun svojih klijenata, te da nisu imale obaveze u stranoj valuti".
 
 
Izvor: Jutarnji.hr
Autor:
Foto: Ante Čizmić/CROPIX
Objavljeno: 24. 1. 2015.
 
 
 
 
 
Ono što se dogodilo u Hrvatskoj sa švicarcima i do čega je dovelo vezanje kredita za švicarce jednostavno se naziva: dužničko ropstvo. A ropstvo je svim međunarodnim ugovorima strogo zabranjeno, zakon za članice Ujedinjenih naroda, zakon za EU. Ali i Hrvatska to mora poštivati jer je potpisnica tih konvencija.
 
Svi koji su svojim djelovanjem ili propuštanjem djelovanja onda kada je to trebalo - doveli do pokušaja, pa potom i provođenja ropstva - moraju biti kažnjeni. Svi učinci za pojedince, za osobe koje su stradale u provođenju ovih kaznenih radnji, moraju biti u potpunosti uklonjeni.
 
Za ovaj komentar sada i nije važno tko bi sve mogao biti odgovoran osim bankara, koji su svakako glavni krivci.
 
Pored uobičajenih kazni bankari u ovakvome slučaju moraju biti strahovito oštro kažnjeni u odnosu na stradale osobe i obitelji, a za takva djela uobičajene su kazne npr. vraćanje pravim vlasnicima ovrhama otetih nekretnina, otpisivanje kredita u potpunosti, plaćanje vrlo visokih odšteta svakom oštećenom pojedincu itd. itd.
 
Nabrojene su kazne čak i blage za počinjeno djelo, jer je međunarodni standard kažnjavanja onih koji su pokušali uvesti ropstvo vrlo oštar. Da, tu je čak i oduzimanje dozvole za rad bankama.
 
Pa neka onda laprdaju.