Situacija oko monetizacije Hrvatrskih autocesta se dodatno zakomplicirala onog trenutka kad su borci protiv davanja našeg nacionalnog blaga u koncesiju skupili dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma. Više se ne zna je li monetizacija prekinuta, pauzirala ili postupak traje i dalje. Tko je tu lud, na kraju će nam otkriti Ustavni sud RH!

Kako stvari sad stoje, Vlada će tražiti ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja, no samo Bog zna kad će Ustavni sud staviti to na svoj dnevni red. Činjenica je jedino da je protukoncesijska inicijativa prikupila preko 487 tisuća potpisa (ne računajući nevažeće potpise). To znači da u Hrvatskoj zbilja postoji veliki interes za to da se slučaj HAC-a napokon završi. U međuvremenu imali smo slučaj da je šef Nezavisnog cestarskog sindikata na svojem Facebook profilu objavio da je "neslužbeno, KONCESIJA PROPALA". Takva poruka izazvala je čitav niz reakcija, kako od građana i potencijalnih koncesionara, tako i s državnog vrha!

Ovakvu objavu Mijata Stanića, ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić oštro je napao optuživši ga za tjeranje investitora. "To je strašno, U zemlji koja vapi za investicijama, šef jednog sindikata poručuje dasu oni u hrvatskoj nepoželjni", rekao je Hajdaš Dončić. Javio se i jedan od potencijalnih koncesionara Starbag koji tvrdi kako nisu odustali od preuzimanja HAC-a. Kako doznajemo, pregovori oko koncesije trebali bi krenuti 27. siječnja i trajati skroz do kraja travnja. To je, čini se, nešto sporije nego što je Starbag planirao, ali sasvim dovoljno vremena da se pitanje referenduma riješi. Za to vrijeme koncesionari čekaju da se tekst ugovora uskladi s uvjetima za preuzimanje. Kako je najavljeno da bi svi konzorciji negdje krajem travnja trebali predati obavezujuće ponude, što daje za pretpostaviti kako ova Vlada želi zgaziti referendumsku inicijativu do tada.

Sve u ruke Ustavnog suda

Ono što Vlada sad može napraviti je stvoriti pritisak na Ustavni sud koji, usput budi rečeno, dvotrećinskom većinom bira Hrvatski sabor. Kako Vlada dosad nikad nije tražila da referendumsko pitanje ode na ocjenu ustavnosti, čak ni u slučaju referendima o zaštiti braka, možemo komotno reći da su pritisci već počeli. Čini se da je ovoj Vladi prioritet da što prije proda vlasništvo svih građana Lijepe naše. Ako Ustavni sud pak zaključi da je referendumsko pitanje savršeno opravdano, Vladi ostaje samo još jedna prljava taktika. Dođe li na kraju do referenduma, Vlada će gotovo sigurno ići u prljavu kampanju da uvjeri one najnaivnije među nama kako je davanje HAC-a u koncesiju jednostavno nužno. Sve to moraju uspjeti najkasnije do rujna ili listopada ove godine jer je zamišljeno da se konačni ugovor između koncesionara i države potpiše tada!
 
Referendumskoj inicijativi ne preostaje ništa drugo nego li i dalje informirati građane kako je ovdje riječ o otuđivanju njihove imovine na najmanje 30 godina. Bilo bi suludo da nas Vlada uspije uvjeriti u nešto drugo!
 
 
Izvor: Dnevno.hr
Autor: Leo Buljan
Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Objavljeno: 23. 1. 2015.